- Urovekkende ledighet

ARbeidsledigheten på agendaen: Trond Giske mener det er en stor tankevekker at arbeidsledigheten er høyere enn under finanskrisa og er kritisk til hvordan blå–blå regjeringa håndterer situasjonen. Alle foto: Henning Smedås

ARbeidsledigheten på agendaen: Trond Giske mener det er en stor tankevekker at arbeidsledigheten er høyere enn under finanskrisa og er kritisk til hvordan blå–blå regjeringa håndterer situasjonen. Alle foto: Henning Smedås

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Det er urovekkende at 135.000 i Norges land står uten jobb. Slik jeg ser det, er arbeidetsledigheten det største problemet samfunnet vårt står overfor akkurat nå, konkluderer Ap – politiker Trond Giske.

DEL

Det er nærmere 25 år siden rørosingene sist gikk i 1. mai – tog. Søndag var eks–kulturminister, Trond Giske på plass da toget var tilbake i Bergstaden. Etter paroler og korpsmusikk på Nilsenhjørnet, gikk ferden til Sangerhuset der den anerkjente Ap–politikeren talte til rørosingene. Blant sakene Giske touchet innom var innvandringen, utdanning og sist, men ikke minst, arbeidsledigheten, som aldri har vært større enn nå.

– Selv ikke under finanskrisa var det høyere ledighet enn det som er nå. Det er bokstavelig talt svært urovekkende, og slik jeg ser det, det største problemet samfunnet vårt står overfor, kunne Giske konkludere fra talerstolen i et fullsatt Sangerhus.

Kjernen i samfunnet vårt

Giske løftet blikket med mot salen og spurte med et karakteristisk smil forsamlingen om hva arbeiderbevegelsen drømte om 1. mai og resten av året.

– Først og fremste drømte de om at deres barn skal få en bedre framtid enn dem selv. Det handlet om skolegang, kunnskap og muligheten til å klare seg på en bedre måte. For meg er første skoledag enda en enda større sosialdemokratisk festdag enn 1. mai. Da feirer vi at 60.000 nye 6 – -åringer landet over begynner på skolen, understreket Giske, før han fortsatte.

– Alle skal ha de samme mulighetene til å leve gode liv og til å klare seg selv. Det er kjernen blant rørosinger gjennom hundrevis av år, kjernen i den norske modellen og til det norske samfunnet.

Giske tror morgendagens politikere og arbeidstakere står ovenfor større utfordringer enn de samfunnet kjemper mot i dag.

– Ungdommene vi skal gi stafettpinnen videre til kommer til å få det tøffere. Jeg tror de må håndtere verre ting enn det min og den foregående generasjonen gjorde. Dem skal håndtere ei alvorlig miljøkrise økologi og økonomi som rammer oss, befolkningsvandringen som vi ikke har sett maken til. Dem skal også håndtere krig og ufred og en teknologisk utvikling som forandrer seg raskere og mer omfattende enn før. Vår oppgave er å gi dem og alle andre det beste grunnlaget for å lykkes. Vi skal gi dem kunnskapen, men også verdiene. Vi skal fortelle at frihet, respekt og solidaritet er de verdiene som skaper et godt samfunn. Det er arbeiderbevegelsens verdier som kan være den plattformen som skaper stabilitet og trygghet for alle, og som er den sterkest vaksinen mot markedsliberalisme, konkurransen, forskjellene og ufred.

Artikkeltags