Hematt arrangeres på Vulkan i Oslo lørdag 18. mars. Interkommunalt politisk råd i Nord-Østerdal eier arrangementet og bruker en pen slump penger på det, mens Livestock er arrangementsansvarlig i samarbeid med Klosser Innovasjon. Næringsliv og kommuner er også med på laget. I tillegg til bedrifter fra Nord-Østerdal, er det også med noen fra Røros.

Nå kan regionrådgiver Bersvend Salbu, Livestock-sjef Siri Hafstad Eggset og Mali Hagen Røe fra Klosser presentere programmet, samtidig som de forteller at det fortsatt er mulig å få plass for bedrifter dersom de er kjappe.

– 48 bedrifter har til nå meldt seg på. Det er plass til ytterligere 12, sier de, og kommer med en liten oppfordring særlig til bedrifter fra Rendalen, Folldal og Tolga.

Herfra ser de nemlig gjerne at det blir med flere.

– Vi ønsker å prioritere dette, et arrangement i byen, sier Bersvend Salbu om regionrådets rolle.

Arrangementet er todelt. På dagen er det et næringstreff, mens kvelden er åpen for alle.

Dette er Hematt

Hematt er et arrangement hvor næringsliv og kommuner i Nord-Østerdalen kan møte potensielle tilflyttere og tilbakeflyttere på en uformell og hyggelig måte. Målet er å styrke Nord-Østerdalens posisjon som en attraktiv bo- og jobbregion og bygge relasjoner mellom potensielle arbeidstakere og næringslivet.

Dette er programmet under næringstreffet på årets Hematt:

Runa Finborud ønsker velkommen. Hun er leder for Interkommunalt politisk råd i Nord-Østerdalen.

Deretter innleder Ole Erik Almlid. Han kjenner regionen godt, og er administrerende direktør i NHO.

Nestemann er Reidar Almås, professor i bygdesosiologi og regionalpolitikk, og grunnlegger av Norsk senter for bygdeforskning.

Hans tema er «Hvordan revitalisere Bygde-Norge».

Snakker om kompetanse

Tynsetkvinnen Cecilie Arnemo Åsmul ble i januar ansatt som daglig leder i den nye selskapet NØK Fornybar på Tynset. Hun skal snakke om den nye arbeidsplassen sin og om kompetansebehov.

Åsmul er utdannet ved NTNU som sivilingeniør i elkraftteknikk, og har siden 2014 jobbet i TrønderEnergi som nå heter Aneo.

– Vi er fem som jobber i NØK Fornybar, og som er sivilingeniører eller har master i energi. Det er temmelig unikt at Tynset klarer å få tak i slik kompetanse. Det er motiverende å bidra til slike arbeidsplasser, uttaler Cecilie Arnemo Åsmul.

Hun legger til at for mange er det å flytte hjem igjen det samme som å gi opp karrieren.

– Derfor trenger vi mer høykompetanse-stillinger, mener hun.

På programmet under næringstreffet står også en sofasamtale med utflytta og hjemflytta østerdøler. Temaet er: «Hva er det som gjør en region attraktiv for dere?».

– Hvem skal i sofaen, da?

– Yngvild Rye, Hanne Ryen Smevold, Øyvind Gilleberg Stensli og Ola Brandsnes Vårtun, svarer Siri Hafstad Eggset.

Musikk hører også med under det drøyt to timer lange næringstreffet, og den er det Tæladylju som står for.

Næringstreffet oppsummeres av Runa Finborud, og Mali Hagen Røe informerer om kveldsprogrammet.

En kveld for alle

Om kvelden er det åpent for alle interesserte.

Siri Hafstad Eggset sier de er klare til å lage en kveld for alle, der de kan samles og komme litt hematt midt i Oslo, samtidig som Nord-Østerdal og Røros kan stå fram med en samlet markedsføring.

Eggset presiserer én ting: – Vi ønsker ikke at dette skal være et rent flytt hjem-arrangement. Men på sikt kan det ha en effekt.

Eggset sier at det ikke er noen som skal foreta opptelling av hvor mange som flytter hjem.

Hvem som er trekkplasteret på scenen om kvelden, er en hemmelighet ennå, men Eggset røper at det er snakk om en av sommeren Livestock-artister. I tillegg til konsert, blir det korsang, mingling og stands der for eksempel unge som er nysgjerrige på bedriftene, kan knytte kontakter.

Mennesker i sentrum

Dersom bedrifter funderer på om de skal delta på Hematt, understreker Eggset og Røe at det ikke er som ei tradisjonell varemesse som krever utstyr og mye forberedelser:

– En roll-up og en person er nok, utdyper Røe, og poengterer at menneskene og dialogen er viktigst.

Eggset legger til at bedrifter som lurer på noe, bare må ta kontakt med henne eller med Mali Hagen Røe.

Vi gleder oss veldig!, kommenterer Bersvend Salbu.

Det er mulig å komme seg til Oslo med morgentoget lørdag, for døler som vil nedover dalen til hovedstaden.

Arrangørene sier at kvelden på Vulkan er åpen for absolutt alle interesserte, også dem som i utgangspunktet ikke har noen spesiell tilknytning til Nord-Østerdalen eller Røros.