60-70 tynsetinger ble anmeldt av avholdsfolket etter fest i Rambu – og det ble ropt på mer politi

NY BOK: Jon Ole Hokstad har begått ei ny bok, denne gangen om Rambu på Tynset.

NY BOK: Jon Ole Hokstad har begått ei ny bok, denne gangen om Rambu på Tynset. Foto:

Rambus historie er rik. Nå har Jon Ole Hokstad samlet den mellom to permer og boka lanseres fredag kveld som første post på programmet under helgas filmfestival.

DEL

Ett av kapitlene handler om fest og fyll. Mange var nemlig bekymret, og debatten gikk.

En politirapport ble lagt fram for Stortinget.

– På 1920-tallet ble det motsetninger da gruvesluskene fra Røstvangen kom til Tynset på fest. Særlig under mart’n kunne det gå hardt for seg. Da var bøndene der også, og bøndene på Fåset var forbanna fordi taubanen fra Røstvangen gikk over jordene deres. Kisen blåste ned på jordene, og bøndene var irritert for at slåmaskinknivene ble sløve. Dette skulle gjøres opp for, illustrerer Hokstad.

Politirapporten konkluderte med at det var nødvendig med mer politi på Tynset når gruvesluskene kom til Tynset for å feste.

Historien om et hus

Hokstad selv har vært kultursjef i Tynset kommune før han ble pensjonist, og Rambu lå under hans arbeidsområde da det var ungdomsklubb der i en årrekke.

Boka hans har fått tittelen «Rambu: Historien om et hus».

– Min generasjon husker Rambu mest på grunn av fester, kommenterer Hokstad. Selv fyller han snart 79 år.

Rambu var festlokale til langt innpå 70- og 80-tallet. Men Rambu var også mye mer enn det:

– Jeg er imponert over det voldsomt sosiale livet som skjedde i Rambu. Folk kom sammen og så teater, film, konserter og aftenunderholdninger. Statsministre og stortingspresidenter var på besøk, og det kom teatergrupper fra de store byene, sier Hokstad.

Da radioen og etter hvert tv-en kom, avtok aktiviteten.

Kommunehus og storstue

Rambu ble bygget i 1889, og kommuneadministrasjonen flyttet fra Kjerkegga til nybygget.

– Jernbanen kom i 1877. Politikerne innså at de måtte dit det kom til å skje ting i framtida. Det var et hardt slag for folk på Neby, men til slutt ble det enighet om å flytte, forklarer Hokstad.

– Rambu var den politiske og kulturelle storstua i Tynset fra 1889 til 1974, slår Jon Ole Hokstad fast. I 1974 kom Rådhuset, og i 1988 sto det nye kulturhuset ferdig.

I boka si tar han for seg Rambu-historien fra 1885 til 1988, og i en epilog nevner forfatteren noe av det som skjedde etter 1988.

Boklansering

Fredag 2. oktober lanseres boka om Rambu – i Rambu, selvsagt. Samme helg fyller Tynset Internasjonale Filmfestival huset. I dag lever Rambu som kunstnersenter og nostalgisk kino, og det er igjen tatt i bruk som konsertlokale, senest under Tynset Jazzfestival i august.

– Salen ser akkurat ut som den gjorde i 1912, konstaterer Hokstad. Han nevner at i 1921 ble det solgt 23.000 kinobilletter.

Hokstad har jobbet med boka et par-tre år. I likhet med boka om den store Tynset-brannen, kommer boka om Rambu i kjølvannet av boka Hokstad skrev om Røstvangen. Alle timene med dypdykk i arkiver har gitt materiale til mer enn ei bok. Til Rambu-boka har gamle aviser vært en god kilde. Der har Hokstad funnet annonser for det som foregikk i Rambu. De digitale basene i Nasjonalbiblioteket ble åpnet som følge av covid-19, og det er Hokstad takknemlig for.

– Er det noe som har overrasket deg undervegs i arbeidet?

– Det må være hvor mange toppolitikere som var på besøk her og talte, og likedan de store navnene innen sang, musikk og teater: Hauk Aabel, Jularbo, Harald Stormoen, Kurt Foss og Reidar Bøe, Jens Book-Jenssen, ramser Hokstad opp.

Som politiker var Fridtjof Nansen på besøk, og også Martin Tranmæl og Einar Gerhardsen talte i Rambu.

Han nevner også tida da Tynset var selve anarkisthovedstaden, med Arne Garborg og Ivar Mortensson-Egnund i spissen.

Til boklanseringen 2. oktober er Jon Høibergets orkester «rekonstruert». Tylldølens orkester var aktivt både på slutten av 1800-tallet og inn på 1900-tallet, og til nyåpningen av Rambu i 1912 lagde Høiberget en marsj. Steinar Brekken har sørget for at den nå er spilleklar for et lite orkester à la Høibergets.

Her er programmet for filmfestivalen fra 2.-4. oktober.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken