Nå advarer Bane NOR mot farlig og ulovlig ferdsel i jernbanesporet.

– Her må vi si klart ifra, før det skjer en ulykke. Folk må være forsiktige nær jernbanen, og ikke utsette seg for unødig fare. Bruker du skinnegangen som turvei eller krysningspunkt, kan det gå veldig galt, sier kommunikasjonsrådgiver i Bane NOR, Simen Slette Sunde.

– Den siste tiden kjenner vi til at flere fiskere har gått i skinnegangen på Rørosbanen, for å komme seg enklere fram langs elvebredden av Gaula. Flere krysser også over sporet, utenom planovergang. Denne uka er det satt inn nye togsett på Rørosbanen. De er langt mer stillegående enn de forrige togene, og kan overraske folk som går i sporet, sier Sunde.

Vurderer anmeldelser

Det er lagt til rette for sikker kryssing av jernbanen på planoverganger, men også her må du være forsiktig. Hvis det er bom og signallys ved overgangen, følger du naturligvis dem. På andre overganger må du stoppe, se og lytte før du går eller kjører over.

– Et tog kommer fort, og det kan komme stille. I tillegg kan det bruke opp mot tusen meter på å stoppe. Det er heller ikke til hjelp å kjenne tidtabellen for rutetogene. Det kan gå godstog og arbeidstog på linjen – til andre tider av døgnet, understreker Bane NOR.

– Vi jobber for å skape riktige holdninger til trygg ferdsel, for å unngå at folk skader seg. Derfor vil vi vurdere å anmelde ulovlig kryssing og ulovlig ferdsel i sporet, advarer foretaket.

Bane NOR har listet opp følgende nylige hendelser på Rørosbanen mellom Singsås og Haltdalen:

  • Togfører melder om en person i sporet. Eldre person flyttet seg ut av sporet når toget brukte lydsignal (tyfon) og aktiverte bremsen. Mannen satte seg ned i en skråning ved siden av sporet.
  • En fisker sto nær sporet da toget kom kjørende. Fører brukte togfløyta og personen rakk å flytte seg til side.
  • Tre fiskere gikk i sporet ved Krokkurven. De ble bedt om å gå ut av sporet av en sikkerhetsvakt.
  • Togfører melder om fiskere som gikk i sporet ved Krokkurven. De gikk ut av sporet da han brukte togfløyten.
  • En person sto i sporet og hoppet vekk da han så toget komme.

Nylige hendelser ved Hovin stasjon:

  • Fører av toget melder om to personer i sporet rett ved Hovin. Fører ble veldig overrasket, men det gikk heldigvis bra.
  • To fiskere krysset sporet inne på stasjonen til tross for at toget var på vei inn til plattform.
  • Togfører ser at noen har laget en trapp fra terrenget for lettere å kunne krysse sporet. Linjevakt ble varslet og meldte at det ikke var noen folk å se, men tydelig sti etter det som antas å være fiskere i området.