Det er politiets nettpatrulje i Trøndelag som nå advarer mot dette i en pressemelding.

De har de siste ukene mottatt et titalls henvendelser med saker der trøndere i alderen 14 til 35 år er blitt presset for penger, etter å blitt lurt til å vise seksuell aktivitet på webkamera. Det guttene ikke har visst, er at de egentlig har chattet med organiserte kriminelle, skriver politiet.

Når videosamtalene blir avsluttet kommer et pengekrav med trusler om at opptaket blir delt med alle på vennelista i sosiale medier om de ikke betaler.

– Vi frykter at det er store mørketall, og opplever at dette er skambelagt og vanskelig å snakke om for de som blir utsatt for dette, sier politioverbetjent og fagleder i Nettpatruljen i Trøndelag, Anita Kjønnøy.

Flere saker er registrert i ulike kommuner i Trøndelag. Nå oppfordrer politiet gutter og menn til å være svært varsomme når de chatter og har videosamtaler med personer de ikke har møtt i det virkelige liv.

– Dette er organiserte kriminelle som fremstår svært troverdige, helt til videosamtalen er over og pengekravet kommer. Ettersom vi daglig oppdager nye saker i Trøndelag, ønsker vi å advare mot dette. Ikke la deg lure, sier Kjønnøy.

Politiet oppfordrer at berørte tar kontakt om man blir utsatt for seksuell utpressing på natt, samt snakke med noen man stoler på så man ikke sitter alene med dette. De mener dem som er utsatt ikke har gjort noe galt eller ulovlig, selv om det føles skambelagt.

– Politiet ser alvorlig på dette, fordi det krenker barn og unges kropp og seksualitet, og kan påvirke psykisk helse. Politiet kan sette utsatte i kontakt med hjelpeapparat og etterforske sakene, også i samarbeid med andre lands politi, sier Kjønnøy.

Politiets råd

  • Ha et bevisst forhold til hva du deler
  • Vurder å skjule vennelistene dine på sosiale medier
  • Å ha en lukket profil gjør det vanskeligere for kriminelle
  • Vær varsom om noen du ikke kjenner tar direktekontakt eller vil ha deg på en privat chat

Om du er utsatt:

  • Bryt kontakten og ikke betal, det vil komme nye krav
  • Snakk med en voksen og få hjelp
  • Anmeld saken til politiet