Olav Luksengård Mjelva mottok Røros kommunes kulturpris 2018 for sin allsidighet og sitt engasjement, både som utøver, organisator og initiativtaker innenfor kulturfeltet. En stolt ordfører Hans Vintervold delte ut prisen onsdag kveld under konserten som Luksengård Mjelva holdt på Thomasgaarden sammen med den svenske nyckelharpisten Erik Rydvall.

Rydvall og hardingfelespelemannen Luksengård Mjelva er begge blant de fremste folkemusikerne i sin generasjon, og kulturprisen i Røros er bare den siste i en lang rekke utmerkelser som duoen har fått, enten alene eller for sitt samspill. Nå er de ute på lanseringsturné med albumet «Vårvindar Friska», som er det siste og avsluttende i en trilogi de har jobbet med i flere år.

Debutalbumet «Isbrytaren» kom i 2013, etterfulgt av «Vårdroppar», begge innspilt i i Ål kirke i Hallingdal. Det nye albumet er spilt inn i Røros kirke.

På nettsidene sine forteller duoen at det alltid har vært viktig for dem å la deres egne personligheter og musikalske tanker og uttrykk få rom i musikken. Derfor er det også naturlig at dette tredje og siste albumet i trilogien består hovedsakelig av deres egne komposisjoner.

– The sound of 25 strings in interaction and harmony, with an underlying, additive intensity and energy. We have always been very open to each others ideas and let each other have the room to play. Neither of us can remember anytime where any of us have had an idea that has not been approved or allowed, skriver de sjøl.

Om tildelingen av kulturprisen heter det:

«Olav Luksengård Mjelva mottar prisen fordi han gjennom mange år har vært en sentral person i musikk- og kulturlivet på Røros. Olav er 35 år gammel og har vokst opp på Røros. Han startet med felespill allerede som 6-åring gjennom kulturskolen.

Utover barneårene var han medlem av Litj-hurven, mellom-hurven og etter hvert Glåmos spellmannslag. I tenårene var Mary Barthelemy og Olav Nyhus viktige læremestre for Mjelva. Allsidig musiker Olav er en aktiv musiker og opptrer i ulike sammenhenger.

Et av de bandene vi kjenner han best fra lokalt er Copper City Ramblers. Han er også en aktiv og allsidig studiomusiker. Han har bidratt på over 40 utgivelser, og har samarbeidet med en rekke musikere i ulike sjangere. Spesielt nevnes det at han var initiativtaker til det norsk-svenske ensemblet SVER, som har opptrådt mye både i Norge, USA og store deler av Europa. Overalt hvor de har ferdes har de fått strålende kritikker.

I dag turnerer Olav mest med The Nordic Fiddlers Bloc. Årlig har de spillejobber både i USA og Storbritannia.

Olav var i flere år leder av Vinterfestspill i Bergstaden, og er også initiativtaker og drivende kraft i en av de nyeste festivalene på Røros, Røros Folk Festival.

Olav har blitt tildelt en rekke utmerkelser. I 2009 fikk han spellemannsprisen i klassen folkemusikk/gammeldans for sitt album «Fele/Hardingfele – Røros/Hallingdal». Han var også med Unni Boksasp ensemble som fikk spellemannspris i 2011. I 2013 ble Mjelva kåret til årets folkemusiker. Her på Røros mottok også Bergstadstipendet i 2006, den gang sammen med Jon Ole Morken.

Olav L. Mjelva mottar prisen for sin allsidighet og sitt engasjement, både som utøver, organisator og initiativtaker innenfor kulturproduksjon.

Kulturprisen består av et diplom og 15 000 kr. Røros kommune gratulerer med velfortjent pris.»