Alt du vil vite og kanskje mere til om solenergi. Hold av torsdag kveld

Solcellepaneler på taket av et hus.

Solcellepaneler på taket av et hus. Foto:

Os kommune inviterer sammen med EnergiPluss til temakveld om solenergi. Det gjør de torsdag på Rønningslemmen i Dalsbygda.

DEL

Møtet er for den som vil vite mer om muligheter og utfordringer med solenergi, energiproduksjon, lagring og forbruk/styring, støtteordninger.

Os kommune og EnergiPluss peker på at mange i Fjellregion har investert solenergi og regionen er med det på toppen i Norge med antall plusskunder i forhold til antall abonnenter. Nærmere en prosent av kundene til NØK-nett har investert i solceller.

- Os kommune kom tidlig på banen og investerte allerede i 2017 i solceller på Os barnehage på Sundmoen. Det første anlegget i regionen på > 50 kWp ble installert i hos Tore Grue i Dalsbygda i 2019 og Os Trekultur investerte i et anlegg på 84,31 kWp samme år. I sommer ble det etablert et pilotanlegg for solcelleenergi med batteripakke på setra til Hanne og Erling Tingstad ved Sætersjøen, informerer arrangørene.

Som energikilde er sola uovertruffen. Hvert år mottar jorda 15.000 ganger mer energi fra sola enn jordas totale energibehov. Selv i Norge gir sola 1500 ganger mer energi enn det vi bruker.

- Sola er en gratis, miljø- og klimavennlig demokratisk energikilde og muligheter for å produsere sin egen fornybare energi på egne bygg. Fjellregionen er på grunn av den klare lufta, høyde over havet, refleksjon fra snø og lave temperaturer et av de områdene i Norge som har desidert høyest solinnstrålingsenergi, informerer arrangørene.

Os kommune vil i samarbeid med E+ bidra med faglig informasjon om muligheter og utfordringer ved å nyttiggjøre seg solenergi i regionen. Produksjon, lagring, styringssystemer og bruk er blant temaene på møtet.

Ungdomsrådet i Os kommune deltar, det blir faglig innlegg ved EnergiPluss, brukeropplevseler med Helge Kokvoll, Embret Rønning, Erling og Hanne Tingstad, Jakob Trøan. Potensiale, investeringer og muligheter for støtte er det Ole Petter Hansæl fra EnergiPluss og Jorunn Stubsjøen fra Fylkesmannen i Innlandet som skal fortelle mer om.

På grunn av koronaepidemien og dermed et begrenset antall plasser, bes det om at interesserte melder seg på til Os kommune ved ordfører Runa Finborud.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken