Stramt budsjett; spark mot regjeringen

I KOMMUNESTYRET: Olov Grøtting (Sp) på talerstolen. Jan Sagplass (H) til høyre.

I KOMMUNESTYRET: Olov Grøtting (Sp) på talerstolen. Jan Sagplass (H) til høyre. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det vanket leggspark mot regjeringen da kommunestyret i Alvdal vedtok budsjett og økonomiplan.

DEL

Inntektene går ned. Fra 2015 til 2018 er eiendomsskatten fra kraftverk mer enn halvert, fra 7,7 til 3,4 millioner kroner. Konsesjonskraftinntektene er redusert fra drøyt 1,3 millioner til 500.000 kroner. Småkommunetilskuddet er kuttet med en drøy million.

– Det oppleves som litt trangere tider for kommunen. Jeg kan ikke huske så dystre forutsetninger noen gang. Det virker som regjeringen gjør det vanskelig med vilje for kommuner som står alene. 2019 blir kanskje enda verre. Det må jobbes knallhardt i 2018, kommenterte Mari Kveberg (Ap). Hun la til at hun håper at 2017 ender med et overskudd som kan puttes på disposisjonsfondet.

– Et stramt budsjett, ja. Og jeg har opplevd maken, da Erna var kommunalminister. Det er ikke noe spillerom, fulgte Olov Grøtting (Sp) opp.

– Det er en del skjær i sjøen, kommenterte Arne Dagfinn Øynes (KrF) etter at han hadde berømmet politikerkollegiet for at småpartiene har fått delta i prosessen, og at framlegget til budsjett langt på veg var et omforent forslag.

–Vi skal serve innbyggerne med de tjenester de har bruk for, innenfor de rammer staten gir oss. Jeg vil sparke staten på tåa litt. Hadde vi ikke hatt minkende inntekter hadde budsjettarbeidet vært langt enklere. Jeg benytter anledningen til å kritisere finansdepartementet som delvis bryter samfunnskontrakten med kraftkommunene, sa han.

Øynes hevdet også at det som skjer når kommuner som Alvdal taper inntekter, er overføring av penger til rike kommuner.

– Jeg regner med at de fleste partier tar dette med oppover, sa han.

Høyres Jan Sagplass sa at det ble mye negativ omtale av regjeringens reduksjoner:

– Omstillingsprosessen måtte kanskje komme, uavhengig av regjering, sa han.

Han la til at når Alvdal har valgt å være frivillig liten, er noe av resultatet å leve med mindre penger.

– Det gjelder å legge til rette for investeringsvillige aktører. Det er interesse for å etablere seg; verkebyllen er Steimosletta, fortsatte Sagplass, som sa han ser fram til friske debatter på nyåret.

Driftsbudsjettet for 2018 i Alvdal har en ramme på 161 millioner kroner. Kommunestyret vedtok blant annet at Alvdal sier ja til å styrke logopedressursen, bli med på felles psykologressurs, og jobbe for vedtakskontor som et ledd i omstillingen i helseenheten, Solsida, tjenesten for funksjonshemmede og hjemmetjenesten.

Dessuten er det satt av 70.000 kroner til vask av kirka.

Omstillingsarbeid vil prege 2018, og i februar får kommunestyret en sak om omstillingsprosessen.


Artikkeltags