Spellemenn vil øve i østerdalsstuer

PÅ STUEJAKT: Tor Stokke og resten av Nord-Østerdal spellemannslag er på jakt etter østerdalsstuer å øve i. Avdelingsdirektør Bersvend Salbu ved Musea i Nord-Østerdalen gjør Stokke kjent med Per Hvamstads bok om østerdalsstuene, og synes ideen om å bringe musikken ut til folk er god. 
Foto: Tonje Hovensjø Løkken

PÅ STUEJAKT: Tor Stokke og resten av Nord-Østerdal spellemannslag er på jakt etter østerdalsstuer å øve i. Avdelingsdirektør Bersvend Salbu ved Musea i Nord-Østerdalen gjør Stokke kjent med Per Hvamstads bok om østerdalsstuene, og synes ideen om å bringe musikken ut til folk er god. Foto: Tonje Hovensjø Løkken

Artikkelen er over 3 år gammel

Nystartede Nord-Østerdal spellemannslag vil ut med musikken sin, og ønsker seg østerdalsstuer å øve i.

DEL

Én gang i måneden møtes de til samspill, og Tor Stokke sier at musikerne gjerne vil spille tradisjonsmusikken i det han kaller riktige omgivelser.

– Østerdalsstuene byr på perfekt akustikk, sier han, og legger til at spellemannslaget vil komme i kontakt med folk som kan ha aktuelle stuer, for eksempel i Folldal, Alvdal, Tynset, Tolga – og muligens Os og kanskje Rendalen.

Leste du denne?: Samles i nytt spelemannslag

Avdelingsdirektør Bersvend Salbu i Musea i Nord-Østerdalen, en avdeling av Anno museum, er raskt framme med Per Hvamstads bok om østerdalsstuene, og har allerede fôret Stokke med ei liste over stuer i regionen. Han synes spellemannslaget tenker riktig når de vil ut med musikken.

– Det er bra at dere vil skape liv på denne måten, sier Salbu til Stokke.

– Vi har filleristet Tynset sentrum for øvingslokaler, og prøvd flere, men folkemusikk klinger nok best i de riktige husene, og ikke sammen med respatex, fortsetter Stokke.

Poenget er å komme ut til stuer i flere kommuner, og det er en beskjeden «rider» eller ønskeliste Stokke med et smil presenterer: – Kaffe og sirupstynnkake hadde kanskje vært fint? spør han.

Under øvelsene kan folk være mer enn flue på veggen.

– Vi ser gjerne at noen trør dansen, sier Stokke.

Caspar Schärer fra Kvikne og Olav Lilleeggen fra Alvdal tok initiativ til å danne det nye spellemannslaget som går på tvers av kommunegrensene i Nord-Østerdalen, og som binder sammen andre spellemannslag, torader- og trekkspillklubber.

Nå øver de fram mot trekkspillhelg på Savalen i januar.

Østerdalsstuer

Østerdalsstua er et bolighus i tømmer, med to rom - et stort hovedrom og et mindre siderom kalt klåvå (kleve, kove).

Stua har åpent røste og synlig mønsås.

Inventaret har gjerne fast plassering, med peisen rett mot inngangsdøra og høysetet diagonalt for peisen.

Østerdalsstua var den dominerende boligformen i Østerdalen. Den finnes i flere varianter, og kan være bygd ut på flere måter. (Per Hvamstad: Østerdalsstuer).

 
Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken