Sidene i årets aller siste avis er lagd under helt provisoriske forhold. Derfor er verken fonter, fasonger eller alt det vanlige innholdet på plass som i ei helt vanlig avis heller.

Klokka 00:20 natt til tirsdag 28. desember ble flere av Amedias sentrale datasystemer angrepet av hackere. Dette rammer også oss i Arbeidets Rett gjennom de datatjenestene som leveres av konsernet. Det har blant annet lammet produksjonssystemene som vi er avhengige av for å lage papiravisa vår. Vi har gitt ut 150 utgaver i 2021, men derfor måtte det som skulle vært nummer 151 utgå onsdag.

Det er en alvorlig og sterkt beklagelig situasjon.

Det har vært jobbet på spreng i alle ledd siden angrepet ble oppdaget med å skaffe oversikt, avdekke, undersøke og gjenskape innholdet på de sentrale datasystemene. Vi kjenner ennå ikke det fulle skadepotensialet. Samtidig er det lagt ned stor innsats for å etablere alternative løsninger, blant annet for sideproduksjonen av papiravisa.

Det er viktig å nevne at alle journalistene lager innhold som vanlig og alt publiseres på nettavisa vår retten.no, som ikke er berørt i det hele tatt. Derfor er vi også i stand til å fylle samfunnsoppdraget vårt, til tross for angrepet mot oss.

Hvem som står bak krypteringen av datasystemene er foreløpig uvisst. Vi vet heller ikke hvilken nasjonalitet hackerne har. Forholdet er anmeldt og etterforskes av politiet, og både Kripos, Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) og Europol er koblet på saken.

Vi vet ikke sikkert hva som er motivet bak angrepet; det kan være både politisk og økonomisk motivert. Det vi vet er at angriperen har lagt et løsepengebrev i systemene våre.

Dette er beskjeden som lå i tekstfilen i Amedias systemer: «Your network has been breached and all data were encrypted. Personal data, financial reports and important documents are ready to disclose».

På norsk: Nettverket ditt har blitt brutt og alle data ble kryptert. Personopplysninger, økonomiske rapporter og viktige dokumenter er klare til å avsløres. I tekstfilen følger en oppskrift for hvordan løsepenger skal betales, samt tydelige beskjeder om ikke å kontakte politiet og en oppfordring til å betale. Amedia har så langt uttalt at de ikke har til hensikt å imøtekomme noe krav.

Uansett er dataangrepet mot de drøyt 80 lokalavisene som hører til Amedia-konsernet, et alvorlig anslag mot demokratiet og ytringsfriheten vi setter høyt i landet vårt. Det er også alvorlig fordi personopplysninger kan være på avveie. Både stortingspolitikere og assisterende generalsekretær Reidun K. Nybø i Redaktørforeningen, har uttalt at et dataangrep på redaktørstyrte medier er svært alvorlig og sterkt bekymringsfullt.

Motivasjonen bak kan vi altså foreløpig bare spekulere i. Det kan være ene og alene økonomisk betinget, der angriperne krever løsepenger for at Amedia skal få tilgang til innholdet eller systemene igjen. Det kan være et ønske om å skape usikkerhet og støy, eller rett og slett stoppe avisene fra å komme ut. Det lyktes de jo helt med onsdag og delvis torsdag, og kanskje for enda flere dager. En tredje motivasjonsfaktor kan være sjølve informasjonen som angriperne kan være i stand til å skaffe seg tilgang til.

Til Aftenposten sier sikkerhetsekspert Torgeir Waterhouse at angrepet kan være et ønske om å destabilisere samfunnet, og at bruken av løsepengevirus kan være forsøk på å skjule andre motiver bak angrepet. Det kan også dreie seg om ren vinningskriminalitet.

Waterhouse har uttalt i flere intervjuer i etterkant av Amedia-angrepet at dette viser at alle selskaper kan rammes av hackerangrep, uavhengig av hvor gode de er til å beskytte seg.

På årets siste dag og under slike omstendigheter som de vi står i nå, er det verdt å kaste et blikk tilbake. Siden den aller første utgaven av Mauren kom ut på Røros i 1907, har avisa vært viktig for folk flest til hverdags og i høytider, i krig som i fred, ved dødsfall og ved kriser, og slik som det siste halvannet året med pandemien har vist oss.

Veteraner i Retten antar at det er første gang sia aprildagene i 1940 at avisa ikke kommer ut som planlagt. Det har vært trøbbel i produksjonen og det har vært forsinkelser. Det har vært strømbrudd, flom og sjukdom, men alltid har avisa kommet ut til leserne og kundene våre.

Det å bli utsatt for datakriminalitet i denne størrelsesorden er en krevende prøvelse. Det er også et trusselbilde alle virksomheter lever med i dag. Før jul ble samvirket Nortura rammet. Stortinget, kommuner, firmaer og politikere, er bare noen av tilfellene som dukker opp ved et kjapt nettsøk.

Slik alvorlig kriminalitet er et økende samfunnsproblem som alle må ta på største alvor.

Vi gir ut fredagens avis under de rådende omstendigheter stort sett fra hvert vårt hjemmekontor. Amedia internettforbindelse er også rammet av angrepet, så vi må koble oss opp via mobil eller være på hjemmekontor. Det siste er vi nokså ofte i pandemien uannset da, og smitteverntiltakene hele samfunnet vårt lever under hører også med i det totale bildet.

Mange er kanskje mer alene enn de ellers ville vært. Vi vet at papiravisa er en kjærkommen venn til kaffekoppen for abonnentene våre. Flere enn vanlig er kanskje litt sjuke og skrale denne jula, og noen er til og med i karantene. Derfor håper vi at dere setter pris på avisa vi nå har lagd, til tross for at den har sine skavanker og mangler.

For å rekke tidsrammene for trykk og distribusjon har måttet ty til et par gamle, allerede produserte sider, fra arkivet vårt. Vi har et aldeles nytt og lokalt kryssord, og ellers noen saker fra jula. Vi beklager på det sterkeste at problemene som har oppstått for oss på ulike måter rammer dere.

Mandagsavisa 3. januar utgår, men onsdag 5. håper vi at vi er oppe og går. Vi skal gjøre alt vi kan for å gi ut ei solid avis med nytt og relevant stoff, annonser og alt annet som avisa i Fjellregionen vanligvis favner.

Vi vet at tilliten til produktet vårt er høy. Vi har stor distribusjonskraft for lokalt næringsliv og vi ønsker å være relevant for alle dere trofaste abonnenter og lesere. Tusen takk for den tilliten!

Med ønske om alt godt for det nye året fra alle oss i Arbeidets Rett.