Gå til sidens hovedinnhold

Tora Ingebjørg (15) døde først. Tre dager senere tok sykdommen søstrene Marit (23) og Klemmentine (10)

Artikkelen er over 2 år gammel

Familien i Jonstuen måtte følge tre søstre til graven samme dag.

Vi skriver oktober 1918. Spanskesyken raser som en epidemi. Avisen Fjeld-Ljom skriver om uhyggelige tilstander der både doktoren på Tolga og hele familier ligger syke. På én av gardene i Tolga dør hele familien. Mannen først, deretter babyen og kona.

På garden Jonstuen på Tynset døde tre søstre i løpet av noen få oktoberdager. Tora Ingebjørg (15), Marit (23) og vesle Klemmentine (10) ble alle begravet 2. november. Familien Østby var blant dem som ble hardt rammet da spanskesyken slo til. Denne spesielle novemberlørdagen var det ikke mindre enn sju begravelser på Tynset.

Spanskesyken er tema i Årbok for Nord-Østerdalen 2018, i en artikkel ført i pennen av museumsarbeider Arild Alander ved Anno Musea i Nord-Østerdalen. Det er 100 år siden spanskesyken herjet.

– Den var en veldig hard influensa, men det var gjerne lungebetennelsen som fulgte etterpå som var dødelig, forteller Alander.

Han sier det særlig var unge, voksne karer som fikk sykdommen. Dermed mistet mange småbarnsfamilier forsørgerne sine.

– Eldre folk hadde kanskje en større immunitet, gjennom at de hadde vært gjennom runder med sykdom før, tror Alander.

– Sykdommen må ha gjort inntrykk på folk. Det året var det tung høst-tåke slik vi ser den akkurat nå, og kirkeklokkene ringte stadig. Det var ti begravelser i løpet av tre uker i Folldal, illustrerer museumsarbeideren.

Avdelingsdirektør Bersvend Salbu utgjør sammen med Arild Alander redaksjonen for årets årbok, som er nummer 36 i rekken.

– Bildet på forsiden er av ei uniformstrøye, kanskje den mest verdifulle gjenstanden vi har, kommenterer Salbu.

Dermed kaster han frampå nok et jubileum. I jula er det nemlig 300 år siden norske soldater sloss i Tylldalen, og kanskje så militæruniformen akkurat slik ut hos karene i Det Østerdalske Compagnie.

Trøya, eller kjol som den også kalles, ble funnet i et hus på Fåset, der den var brukt som vegg-isolasjon, et endelikt gamle tekstiler kunne få. Men nå er den trygt bevart på museumssenteret på Ramsmoen.

Der blir det lansering av årbok om kvelden onsdag 21. november. I boka er det artikler skrevet både av museumsfolk og andre. Erik Tobias Taube og Arne Dag Østigaard tar for seg krigen mellom norske og svenske styrker i året 1718. Olav Larsen skriver om gamle traktorer; Jon Olav Ryen om julas symboler og tradisjoner. Maren Kværness Halberg presenterer Gisle Hagen i et musikkliv og dessuten Bo Berndtsson og Ren-Eng, mens Per Hvamstad skriver om å reise i Østerdalen. Jon Åsvolds tema er tidssoner og jernbanen, mens Randi Arnestad tar for seg klær gjennom et trekvart hundreår. Leif Braseths artikkel handler om sørsamiske minneplater i fjellheimen, mens Marit Arnesen tar for seg den 100 år lange historien til Tynset Bokhandel.

Ole Håkon Tjade skriver om en fatal reise til Grundsetmarkedet i 1730, mens Jon Holm Lillegjelten skriver om Bondevennforeninga i Os. Artikkelen som kanskje har den ferskeste historien som tema, er Arild Alanders artikkel om Tverfjellet gruve fra 1968 til 1993.

På lanseringskvelden 21. november er det også lagt vekt på å presentere annen lokallitteratur som har kommet ut den siste tida.

På museet blir mye av forarbeidet gjort når lokale forfattere jobber. Der er det tilgang til både bilder og arkiver.

– Arild pleier å kalle arkivene våre for Nord-Østerdalens hukommelse, sier Salbu og kikker på museumskonsulenten sin.

Salbu legger til at med digitaliseringen, er mye blitt lett tilgjengelig.

Kommentarer til denne saken