Torsdag 26. januar viser Nord-Østerdal videregående skole seg fram.

Storsteigen i Alvdal var først ute og holdt åpen skole torsdag som var. Røros videregående skole arrangerer åpen skole 24. januar. Rektor Hilde Knutsen forteller at de vil holde undervisning både på klasserom og på verksted, slik at besøkende får se hvordan de jobber med læring. Hun kan også friste med at i kantina er det mulighet for å kjøpe seg kaffe og vafler.

Det tikker og går mot 1. mars som er søknadsfristen til videregående skole, og rektor Anne Buttingsrud ved NØVGS vil sammen med de andre på skolen nå legge til rette for at alle til slutt får gjort det som er det riktige valget for dem.

Rektor har trommet sammen elever fra flere utdanningsprogram når hun vil reklamere for den åpne dagen.

Har planene klare

Iver Aummoen Bertelrud, Henrik Brekken og Mikkel Flaten går alle tre på TIF, teknikk og industrielle fag. Men selv om de har valgt den samme utdanningen, ser de for seg tre forskjellige jobber i framtida:

– Jeg skal kjøre maskiner, slår Henrik fast, og forteller at gravemaskin har fenget ham helt siden han var liten.

– Jeg liker å skru, så det blir vel mekaniker av meg, tror Iver.

At han kjører bilcross på fritida hører også med til historien.

Mikkel har også planen klar: – Jeg skal kjøre lastebil, sier han.

Alle tre er fornøyd med utdanningsvalget sitt, og synes det er stas å være i gang. På den åpne dagen har de lagt opp til aktiviteter i verkstedet, og vil vise fram litt av hva de driver med i skolehverdagen.

For øvrig er TIF så populært at NØVGS har to VG1-klasser i år.

Anbefaler elektro

Kristian Nordengen, Matas Furmonas, Nimrod Tekeste Netsereab Haile og Tor Emrik Haugrud er også i gang med sin yrkesfaglige utdanning. De tilhører elektro og data/IT-retningen.

– En utdanning vi absolutt kan anbefale, sier de.

Nimrod poengterer at de holder på med en god del som er praktisk.

Paramedic eller sjukepleier

Elise Ruud, Gabriel Sundberg, Erikka Norin Aaen og José Antonio Calderon-Saengdee sorterer under helse- og oppvekstparaplyen på NØVGS. Alle sikter mot påbygging og høyere utdanning etterpå, og paramedic eller sjukepleier er noe som frister.

Helse- og oppvekst gir også muligheten til å gå ut i lære og ta fagbrev etter to år på skolebenken.

Forberedelse til å studere

Studiespesialiserende ble valget til Kathrine Tinchert Iversen. Hun er opprinnelig fra Finnmark, og bor nå i Rendalen. Hun har valgt å bo hjemme mens hun tar videregående, og kommer seg til skolen med buss eller bil.

– Tynset var det naturlige valget, sier Kathrine, som ikke har bestemt seg for hva hun skal gjøre etter videregående.

Russetida er så smått i gang, med temadager og utkledning. Rektor Buttingsrud forteller at de som går studieforberedende er i gang med å forberede seg til å studere.

En som gjør det samme, men i tillegg høre øre for musikken, er Øystein Dalbakk Myhre. Musikklinja skal vise seg fram i Tronsalen på åpen dag. Dessuten er de for tida i gang med å øve inn storverket Carmina Burana som de skal framføre i vår sammen med lokale korsangere.

Aktiviteter og informasjon

Informasjon og aktiviteter finner sted på disse utdanningsprogrammene på den åpne dagen, som er torsdag 26. januar mellom klokka fire og klokka åtte:

  • Musikk
  • Idrett
  • Studiespesialiserende
  • Elektro
  • Tømrer
  • Teknikk. og industrielle fag
  • Restaurant og matfag
  • Helse- og oppvekstfag
  • Innføringsklasse

Hver time kjøres det opplegg ute hos de ulike utdanningsprogrammene, så det skal være mulig å få med seg både det ene og det andre, og mere til.

Det blir stand med informasjon i Tunet – det store, åpne arealet du kommer til når du går inn hovedinngangen ved skolen, og de ulike tilbudene er representert med lærere, elever og ledelse.

Rektor Anne Buttingsrud forteller at det også vil være folk på plass både hos karrieresenteret og høyskolesenteret, som begge har lokaler på NØVGS. Dermed går det an å få høre litt om utdanningstilbud for voksne også.

Regionrådgiver Bersvend Salbu skal for øvrig snakke om utvikling av regionen, og hva slags kompetanse det er behov for framover.

Suppe på menyen

Rektor Buttingsrud har inntrykk av at ikke alle nordøsterdøler har vært innom skolen og sett seg rundt ennå, og hun sier den åpne dagen kan være en fin anledning. Folk kan til og med få kjøpt seg middag om de kommer rett fra jobb.

– Potetsuppe og focaccia, kringle og kaffe, lokker rektor og forteller at kantina er åpen.

Og sannelig dukker det opp en kar med kokkelue akkurat i rett tid til fotografering også. Gaute Langtjernet Kregnes går restaurant og matfag, og de har både kjøkken og et serveringssted som heter Restaurant Havern på skolen. Der skal folk få titte innom.