– Vi unge trenger faste jobber

Artikkelen er over 1 år gammel

Nils Kristen Sandtrøen snakket om at en økende del av befolkningen er uten jobb da han gikk på talerstolen på Arbeiderpartiets landsmøte fredag.

DEL

– For at vi som er unge skal kunne få lån, skaffe oss bolig og etablere oss, så trenger vi faste jobber, sa Nils Kristen Sandtrøen, landsmøtedelegat, stortingskandidat og varaordfører i Tynset.

Han la til at forutsigbarheten og tryggheten til familier over hele landet er avhengig av faste jobber.

– En økende del av befolkningen er uten jobb. I Hedmark er det nå bare litt over 60 prosent av befolkningen som er i arbeid, uttalte han, men la til at han øyner håp i Aps aktive næringspolitikk.

– Den tar ressursene i bruk fra sør til nord, sa han, og nevnte vannkraft, jord og skog.

Innledningsvis poengterte Sandtrøen at Norge er et land med små forskjeller, men at forskjellene har økt, og det har også midlertidigheten i arbeidslivet.

– Regjeringen har bygd ned arbeidsmiljøloven, slo han fast.

FRA TYNSET: Nils Kristen Sandtrøen snakket om arbeidslivet da han gikk på talerstolen på landsmøtet til Arbeiderpartiet.

FRA TYNSET: Nils Kristen Sandtrøen snakket om arbeidslivet da han gikk på talerstolen på landsmøtet til Arbeiderpartiet. Foto:

Salg av jord og skog

En annen hedmarking som langet ut mot regjeringen på Arbeiderpartiets landsmøte som åpnet torsdag, var Knut Storberget. Han snakket om at Høyre og Fremskrittspartiet har en hovedregel om salg av fellesskapsets eiendom, og viste blant annet til at H og Frp for kort tid tilbake til initiativ til å selge de drivverdige delene av Statskog.

– Det økonomisk lønnsomme i Statskog. De selger løpende større og større arealer av fellesskogen. Statskog dekker en femtedel av Norge. Vi høster sammen. Vi kan jakte og fiske, sammen. Vi er dessuten av de land i verden med minst statlig skog. Et nei til salg er et ja til at Statskog må bli motoren i satsingen på skog som et av de viktigste råstoff i det grønne skiftet, sa Storberget.

Han mener at salget av skogen må stanses. Han tok dessuten til orde for at regjeringens forslag om det han kalte rasering av konsesjonsloven, må legges i en skuff.

– Jorda og skogen skal eies lokalt, av de som driver den, mente Storberget.  Han fortsatte:

– Å slippe store kapitalaktører inn på eiersida til jorda og skogen er en resept på kraftig økonomisk sentraliisering. Færre vil styre mer av økonomien. De bor ikke der graset gror, poengterte han.

Storberget berørte også Statkraft og Telenor i innlegget sitt, og han snakket dessuten om fiskeressursene.

– Beslutninger om salg av våre felles ressurser gjør vi bare en gang. Kampen mot salg må vi ta gang på gang, sa Storberget mot slutten av talen sin.

Artikkeltags