Etter 35 år med sjonglering av jobber har lidenskapen vunnet fram

FLYGEL: Det er ikke alle hjemmekontor som er innredet med et flygel, men hos orgelkonsulent Hans Jacob Høyem Trondshaug er det helt naturlig.

FLYGEL: Det er ikke alle hjemmekontor som er innredet med et flygel, men hos orgelkonsulent Hans Jacob Høyem Trondshaug er det helt naturlig. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Fra et hjemmekontor i Haverslia rådgir han menigheter i hele Norge. For Hans Jacob Høyem Tronshaug er et orgel mye mer enn bare et byggverk.

DEL

– Musikken har tatt litt over etter hvert, innrømmer orgelkonsulent Hans Jacob Høyem Tronshaug.

Med bakgrunn som lektor i norsk, tysk og musikk ble det tidlig klart at det var musikken som var lidenskapen.

Han har kombinert jobbene som lærer, kantor og orgelkonsulent i 35 år, men nå er det kun fokus på orgelkonsulentfirmaet Preambulum.

Hele Norge

Fra sitt tilholdssted i Haverslia i Tynset kommune konsulterer han menigheter i hele Norge. Det betyr mye reising.

– Selv om jeg tyr til fly iblant kjører jeg omtrent 40 000 kilometer i året. Det er ofte slik at kirkene ikke ligger ved en flyplass eller langs hovedveiene, forteller Tronshaug.

All reisingen har tidligere vært en utfordring å kombinere med andre jobber, men nå er det bare stas.

– Man er privilegert som får drive med det man har spesialisert seg i. Jeg er den eneste i Norge med doktorgrad innenfor fagfeltet, så da vil jeg benytte kunnskapen jeg besitter mens jeg kan, sier Tronshaug.

Rådgivning

I rollen som orgelkonsulent hjelper han menigheter i Norge med alle spørsmål de kunne ha om orgelet sitt. Etter at han var med på sitt første orgelbytte i Alvdal kirke i 1980 har det blitt mange små og store prosjekter.

– De minste prosjektene har en ramme på rundt 40 000 kroner. I andre enden har man de virkelig store orglene hvor prisen kan være opp mot 10 millioner kroner, utdyper Tronshaug.

På spørsmål om hva som gjør jobben så spennende, er den pensjonerte kantoren ikke i tvil.

– Hver kirke er unik. Akustikk, utsmykning og selve bygningen er ulik fra kirke til kirke. Jeg har vært heldig som har hatt flere bein å stå på og kunne drevet med mye rart, men med en slik jobb blir ingen oppdrag rutine, forklarer Tronshaug.

En drøm

I høst var endelig det nye orgelet i Tynset kirke på plass. Etter en lang prosess er den tidligere kantoren i Tynset menighet godt fornøyd med at orgelet er på plass.

– Det er en drøm som går i oppfyllelse. Dessverre har det tatt så lang tid at jeg ikke får brukt det like mye som jeg ønsket, men heldigvis har de latt meg beholde nøkkelen, smiler Tronshaug.

Det nye orgelet er egentlig et 60 år gammelt orgel fra Danmark. Noen vil kanskje synes dette er et rart valg, men Hans Jacob var aldri i tvil om at det var det riktige alternativet.

– Danskene har alltid vært gode på å bygge orgel. Etter å ha vært i Danmark og sjekket orgelet var vi aldri i tvil om at dette ville være et godt valg. Mange tror et instrument er oppbrukt etter 40–50 år, men det er aldeles ikke sant. Bare se på fioliner, avslutter Tronshaug.

Historisk orgelinnvielse i Tynset kirke

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken