Ny høyresprekk i arkivsaken

Artikkelen er over 4 år gammel

Leder i Tynset Høyre, Terje Hylen, medgir at Høyre lokalt og Høyre på tinget, ved Gunnar A.Gundersen, ikke akkurat går i takt om dagen. Hylen mener Gundersen burde være mer fintfølende.

DEL

Denne uka meldte kommunestyrerepresentant og Høyres førstekandidat i Tynset, Berit N.Moen, seg ut av partiet i protestmot vendingene i arkivsaken og det hun betegner som svik.

Torsdag gjør stortingsrepresentanten fra Hedmark, Gunnar A. Gundersen, opp status for situasjonen i sitt ukebrev til partifeller, der han konstaterer at det på Tynset "sutres over det  andre lokalsamfunn ville jublet over".

- Gunnar A.Gundersen har mistforstått dynamikken i regionen. Han gjør en grei jobb for Høyre i mange saker, men når arkivløsningen nå ble justert slik den er i forslaget til statsbudsjett, burde han være mer fintfølende over skuffelsen lokalt, sier leder i lokallaget, Terje Hylen.

Han medgir at han har sett bedre dager som leder i Tynset Høyre, og konstaterer at Gundersen og han er på kollisjonskurs i arkivsaken.

- Vi har ulikt sysnpunkt. Gunnar Gundersen mener arkivdiskusjonen er avgjort nå, mens vi i Tynset Høyre mener den må fortsette. Og vi skal gå for den tidligere lanserte løsningen med full utbygging, inntil det motsatte er bevist. Her er alt åpent, inntil noe er endelig vedtatt. For Tynset er det riktige vedtaket at vi får et fullverdig arkiv. Det har vi blitt lovd i utgangspunktet, og det skal vi i Tynset Høyre stå på og jobbe for uavhengig av Gunnar Gundersen.

- Hvordan er det å være leder i et partilag der du ikke har fylkestoppen med på laget?

- Vi har et Hedmark Høyre. Det finnes et organisasjonsliv som favner flere enn Gunnar Gundersen kan du si. Jeg syns han gjør mye greit, men i denne saken mener jeg han har misforstått litt av dynamikken i regionen. Han burde vise større forståelse overfor regionens skuffelse. For oss handler det om lovnader. Gundersen burde kanskje prøve åforstå litt av hvordan folk reagerer når de har jobbet hardt med en sak, og den ikke blir slik de forutsetter. Selfølgelig møtes det med skuffelse.

Tynsetpolitikerne i møte med stortingspolitikere 

Gundersen skriver at han mener det er regjeringens plikt å finne kostnadseffektive løsninger, og at tynsetingene burde rette skuffelsen og skytset mot de rød-grønne.

-  Jeg kommer ikke til å be om at staten skal bygge bygg man ikke trenger, samme hvor det er, konkluderer Gundersen i sitt skriv.

- Han mener dere på Tynset sutrer, hva sier du til det?

- I alt politisk arbeid vil enhver politiker jobbe for sin region. Det vil andre regioner gjøre også. og hevde sin rett for seg og sitt. Vi i Fjellregionen kan ikke sitte rolig å se på noe folk mener er urettferdig. Det å kalle det sutrete er å ta det for langt, sier Terje Hylen.

Han viser til at kulturministeren fastholder at ni av 10 arbeidsplasser tilknyttet arkivet står ved lag, og også Hylen, i likhet med Gundersen, velger å tro at dette fortsatt stemmer.

- Kritikerne mener det ligger lite potensial i det å få digitalieringsoppgavene alene. Hvordan ser du på det?

- Det må vi ta som en utfordring. Jeg hører de sier det ikke er noe potensial i å sitte her å scanne, men det er jeg uenig i. Dersom det er det vi ender opp med, så må vi ta mål av oss om å bli et nasjonalt senter og bli best i landet på det da. Et digitalt senter. Dette skal bli stort.

- Gundersen skriver også at han har sagt til kulturministeren at nå må hun ta turen til Tynset for å rydde opp. Tror du det kommer noen sentrale Høyre-folk snart?

- Ja! Og, helst på statsrådnivå. De bør gi lyd fra seg, og ta de oppklarende møtene som det er behov for. Det bør heller ikke ta veldig lang tid før vi ser dem her.

- Vurderer du ditt eget høyremedlemskap da?

- Neida, Høyre ble partiet for meg allerede da jeg var 13 år, og i oppveksten på Kvikne den gang, var det ikke så mange meningsfellene så jeg er vant til å forsvare det jeg tror på. For meg er ideologien det viktigste. Det handler om arbeidsplasser og næringsvirksomhet. Vi må leve på noe annet enn overføringer, hvis vi skal sikre utvikling i regionen. Vi kan ikke vente på at noen skal redde oss, men alltid være frampå!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken