Asfalt og grus preger veiene, må flytte hele lasskjørerstarten

Slede og bare eller grusa veger er en dårlig kombinasjon. Her fra lasskjørernes tur i 2016, med utsikt over Romedal.

Slede og bare eller grusa veger er en dårlig kombinasjon. Her fra lasskjørernes tur i 2016, med utsikt over Romedal. Foto:

DEL

Før bilen og togets tid, stod hesten for transporten av livsnødvendige varer som korn fra Hedmarken og nordover til østerdølene og gruvesamfunnet på Røros. Med stadig mildere vintre hadde det blitt sultne mager og mer barkebrød om en fortsatt var avhengig av dette i våre dager. På Hedmarken mangler nemlig sledeføre. Hedemarken Lasskjørerforening starter derfor årets tur til Rørosmartnan fra Rendalen.

Det melder Hedemarken lasskjørerforening i en pressemelding.

Hedemarken Lasskjørerforening legger nå ut på sin 14. tur til Rørosmartnan. Dette er andre gangen lasskjørerne har sett seg nødt til flytte start av turen oppover i Østerdalen på grunn av dårlig vinterføre.

- Vi er ikke like glade i klimaendringene. Slede og bare og grusete veger er en dårlig kombinasjon. Vi har løst det med å sette på provisoriske hjul på sleden tidligere, men det er dårlig å kjøre med over så mange dager da det sliter på hester og slede. Det er rett og slett for lite sledeføre på vår normalt 10 dager lange tur til Røros, sier leder Marit Lahlum Ruud i Hedemarken Lasskjørerforening.

Starten i år blir derfor ikke som tradisjonelt på Atlungstad brenneri (hvor vi tar med potet i foredlet form i tillegg til korn og erter), men fra Hornset på Otnes i Rendalen.

Turen starter i år fredag 14. februar, og tirsdag 18. febuar skal lasskjørerne fra flatbygdene ved Mjøsa kjøre hestene sine inn på Rørosmarten sammen med ca. 80 andre hesteekvipasjer og lasskjørere fra både Kløvsjø og Dalarne/Femund i Sverige, Trøndelag, Nord-Østerdal, Gudbrandsdalen, Selbu og Tydal.

På turen i regi Hedemarken Lasskjørerforening deltar 9 hesteekvipasjer (hest og slede) og 20 personer på hele eller deler av turen.

Hedemarken Lasskjørerforening ble stiftet i 2006, og har som formål å ivareta historien om lasskjøring fra Hedemarken med lokale landbruksprodukter. Foreningen skal ivareta områdets lasskjørertradisjoner historisk og kulturelt, med hester, kjøreredskaper, klær, mat, skysstasjoner og ferdselsårer, for å vekke interesse og dokumentere disse tradisjoner til våre etterkommere.


Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags