Gå til sidens hovedinnhold

At de tør!

Meningsretten

FNs klimapanel har gjennomført den hittil grundigste undersøkelsen om klimaendringer og er klar i sin tale: utvinning av olje og gass må stoppes om det skal være mulig å hindre overoppheting av kloden. FNs generalsekretær har gått sterkt ut med oppfordring om det samme.

Det internasjonale energibyrådet IEA sier at det ikke vil bli behov for nye oljefelt etter 2021. Likevel programfester to av de tre partiene som kaller seg det rød-grønne alternativet, Senterpartiet og Arbeiderpartiet, at de vil fortsette å dele ut blokker for leting etter nye olje- og gassfunn. At de tør!

Men i en valgkamp er makta i et fireårsperspektiv tydeligvis viktigere enn nye generasjoners framtid. Skulle disse to partiene få sterk innflytelse etter valget, vil klimapolitikken ikke bli noe annerledes enn under den nåværende regjering. Senterpartiets tid som grønt parti er over etter frieriet til Høyre, bensin- og dieselavgiftsfrieriet og ønsket om mer oljeutvinning. Firkløveret i partisymbolet bør nå skiftes ut med ei blåklokke.

Arbeiderpartiet har sterke bindinger til oljeinteressene i LO, men i LO er det også andre synspunkt. Mulighetene for en påkrevd snuoperasjon i miljøpolitikken ligger i at SV, Rødt og MDG til sammen blir større enn oljepartiet Sp i Stortinget. I eventuelle regjeringsforhandlinger vil vi da få se hvem Støre vil lytte mest til: de rød-grønne til venstre eller oljepopulisten til høyre.

Kommentarer til denne saken