Skriver kulturhistorie

SPESIELT OPPDRAG: Auksjonarius Ola Rye gleder seg til storauksjon på Røros i midten av februar. – Så mye interessant på papirfronten har jeg aldri hatt gjennom mine 20 år med hammeren, sier han.

SPESIELT OPPDRAG: Auksjonarius Ola Rye gleder seg til storauksjon på Røros i midten av februar. – Så mye interessant på papirfronten har jeg aldri hatt gjennom mine 20 år med hammeren, sier han.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL


- Slike varer i slike mengder; det dukker opp kanskje en gang i hvert århundre, konstaterer Ola Rye.
Lørdag skal den erfarne auksjonariusen fra Tolga antakelig slå en av sine aller mest spesielle auksjoner noensinne.
Med sine 175 år er Amneus landets eldste bokhandel i drift, og nå tømmes hele det gamle arkivet og lageret. Auksjonen foregår i rammer som står godt til oppdraget, i Sangerhuset i Storgata (Bergmannsgata) på Røros.
- I Røros-regionen er det sjelden det dukker opp bo eller varepartier som kvalifiserer til betegnelsen spesialauksjoner.Men det skjer ved ujevne mellomrom, selv om jeg aldri har hatt tilsvarende mengder med papirvarer som denne gang, sier Ola Rye.
 

Unikt utvalg

- Det aller mest spesielle er nok på boksida. Her legges det ut utrolig mange sjeldenheter. Ikke så mye praktbøker, men en fantastisk samling med sjeldne lokalhistoriske bøker og skrifter, fra småskrifter og hefter til bygdebøker, og alt i eventyrlig flott stand, julehefter, skoleplansjer, magasiner og reklame, ramser han opp.
Videre kan han fortelle om mengder med gamle postkort - brukte og ubrukte, fotografiske og tegnede.
- Postkort er jo vår tids gullkanta dokumenter, og her har vi blant annet noen sjeldne Aukrustkort og mange andre godbiter, både fra Røros og nærområdet og resten av landet. De lokale postkortene er rett og slett en lokal fotoskatt, ivrer Rye.
I tillegg kommer en bra avdeling antikviteter, samleobjekter og møbler, også det fra samme sted.
- Her er mye fint i porselen, møbler, og ting og tang, slik som messingsparebøssen fra RørosBanken, eller Røraas Sparebank som det står. Det er for øvrig første gang jeg ser den med Røraas på!
- I og med at det er så mye spennende papirvarer, åpner vi for visning allerede fra morgenen av. Vi gir også mulighet for gjennomsyn fredag ettermiddag og kveld, opplyser Rye, som deler informasjon og bilder på Facebook for dem som vil vite mer om auksjonen.
Han har fått med seg Røros Sanitetsforening som stiller opp og holder kafé i Sangerhuset.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags