Ildsjelen Petter Swift brenner for at barn og unge skal lære om naturbruk og friluftsliv, og rekruttering til hundekjørersporten. Slikt blir det organiserte aktiviteter av, og hver uke møtes ungdomsgruppas 7 - 8 medlemmer til trekkhundklubben for å lære, trene og være sammen i fjellet. Yngste jenta i år er 10 år gammel.

Ilddåpen som hundekjører får de når Gruveløpet går av stabelen, og mange av dem fortsetter derfra til Femund junior-klassen for deretter å ta steget opp til konkurranseklassene for seniorene.

- Gruveløpet er en måte å forberede kjørerne best mulig på å kjøre Femundløpet, og så er det et breddeløp der vi prøver å rekruttere ungdommer og de som ikke tar løp så alvorlig og litt turfolk og slike, sier Petter Swift fra trekkhundklubben.

Rundt 40-50 spann stiller til start hvert år. Løpet er om lag 15 mil og går fra Røros til Tufsingdalen og tilbake. Aller først i sporet lørdag morgen kjører Petter Swift ut med ungdommene.

- Vi starter en time før de andre, og kjører strakeste veien til Tufsingdalen, mens de andre som kjører Gruveløpet starter på Gjettjønna og tar en runde på Røros i bruksløypa vår først, og så legger de også ivei til Tufsingdalen.

Alle må ha fire timer kvile på sjekkpunktet ved Tufsingdalen samfunnshus.

Gruveløpet brukes av mange hundekjørere som en siste gjennomkjøring eller trening før alvoret i Femundløpet starter. Gruveløpet arrangeres av Femund Trekkhundklubb. Førstemann tilbake til Røros vinner. I fjor vant Niklas Rogne.

- I år er det flotte forhold. Vi har kjørt i fjellet her sia snøen kom, og det er fantastiske spor. Jeg må også få skryte av grunneierne som er svært samarbeidsvillige og gjør Gruveløpet mulig. De i Bredalslia, Narjordet og Tufsingdalen lar oss kjøre og hjelper til med å kjøre spor og er helt utrolige, sier Swift.

Han regner med de første spannene er i Tufsingdalen i firetida, for den som vil ta turen og oppleve den fine stemningen der. Startene på Gjettjønna er også et fint skue. Kokka ni for ungdomsgruppa og klokka ti for resten førstkommende lørdag.