Bergløitnanten og den gamle fyrhauer

Naturlige kulisser: Alt er naturlig når musikk og teater fra Johan Falkbergets forfatterskap gis til publikum ved Christianus Sextus. I år handler historien om Bergløitnanten og den gamle fyrhauer. ARKIVFOTO: MONICA HÄGGLUND LANGEN

Naturlige kulisser: Alt er naturlig når musikk og teater fra Johan Falkbergets forfatterskap gis til publikum ved Christianus Sextus. I år handler historien om Bergløitnanten og den gamle fyrhauer. ARKIVFOTO: MONICA HÄGGLUND LANGEN

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Christianus Sextus skal få nyte godt av ildsjelenes og profesjonelle kunstneres innsats.

DEL

– Målet er å fremme Johan Falkbergets forfatterskap og å gjøre Christianus Sextus og nordgruvene kjent for alle. Vi skal utvikle utespelet og blir det penger til overs skal det gå til å ta vare på gruveanlegget - det haster, sier ildsjelene Johanne og Jan Bjørnar Bårdstu og prosjektleder Tor Indset, sammen med Lasse Kolsrud som har vært kunstnerisk ansvarlig helt fra starten, og som i år står for manus og regi.

Falkbergets gruve

Det er etter ildsjelenes mening helt naturlig å bruke området rundt Christianus Sextus til å fremme Falkbergets forfatterskap.
– Dette er Falkbergets gruve. Det var her han startet arbeidslivet som 12-åring i 1891. Fra dette området har han hentet mye av handlingen i romanene sine, og det med disse kulissene vi vil være med å fremme forfatterskapet gjennom en årlig forestilling, sier Bårdstu.
I år er det tredje gangen de inviterer til forestilling.
– Første året var det «Klangen av Chirstianus Sextus» som trakk rundt 700 besøkende. I fjor var det «An-Magritt - malm og mannfolk» som ga oss rundt 1.000 besøkende. Felles for de to forestillingene var at folk var begeistret og ville hjem og lese Falkberget, forteller Tor Indset.

Nye kunstnere

Til årets forestilling, 8. og 9. august, er trekkspillvirtuosen Espen Leite og skuespiller Helge Jordal hentet inn.
– Konseptet er å gi publikum ei ny forestilling og ei ny historie hvert år i de fantastiske naturlige kulissene i området. Publikum skal komme og bli med på ei reise inn i Falkbergets rike. I år er det Bergløitnanten og den gamle fyrhauer som er hentet ut fra Christianus Sextus og blir presentert for publikum, sier Lasse Kolsrud.

Viktig for verdensarven

Han framhever sammen med ekteparet Bårdstu og Indset at Falkberget har svært stor betydning for verdensarven og cirkumferensen.
– Det er viktig å bruke alle muligheter til å formidle forfatterskapet, og vi har fått anerkjennelse og økonomisk støtte fra fylkeskommunen. Sammen med godt besøk har de to første årene gått i balanse. Skulle det bli penger til overs skal det gå til å utvikle prosjektet - og utvikle området rundt Christianus Sextus. Det er ikke så mange som kjenner dette området, sier de.

espen leite

Født i 1973 og har studert ved Norges Musikkhøgskole med samtidsmusikk og argentisk tango som spesialområder.
Komponerer og improviserer og beveger seg over et stort musikalsk spekter.
Komponerte musikk til Moira Buffins «The Suicide» på Nationaltheatret i Oslo og til sceneversonen av Ibsens «Terje Vigen».
Spiller for tiden på Det Norske Teatret i stykkene «Sweeny Todd» og «Shockheaded Peter».

Helge jordal
Født i Bergen og utdannet ved Statens Teaterhøgskole i 1972.
Bred erfaring fra teaterfaget og har jobbet ved mange av de store scenene i Norge - Nationaltheatret, Den Nationale Scene, Hålogaland Teater og Trøndelag Teater.
Han har hatt markante roller i film, fjernsyn og i revyer.
Nå har han suksess med teaterstykket «Førstereis» på Den Nationale Scene i Bergen,et stykke som er klart for riksteaterturné.

Lasse kolsrud
Født i 1959 og utdannet ved Statens Teaterhøgskole i 1986. Skuespiller ved Trøndelag Teater fram til 1990 og ansatt som skuespiller ved Det Norske Teatret fra 1990.
Han har flere hovedroller ved teatret og har hatt regi på en rekke oppsetninger på både Det Norske Teatret, Riksteatret og Den Nationale Scene.
Han har spilt i flere film- og TV-produksjoner og har fått Teaterkritikerprisen og Heddas debutantpris, Radioteatrets ærespris og Nordiska Radioteaterpriset.