Blomstrende bibliotekbransje – og to nye sjefer på laget i Fjellregionen

TO NYE SJEFER: Bibliotekene i Fjellregionen samarbeider, og kollegiet har den siste tiden kunnet ønske to nye biblioteksjefer velkommen. Til høyre sitter Ina Mulvik på Tolga, og ved siden av henne Berglind Inga Gudmundsdottir i Alvdal. Fra høyre i sofaen ser vi bibliotekar Ellen Lie i Tynset, bibliotekar Britt Steien Rasmussen i Alvdal, biblioteksjef Oddveig Kværnes Bakkom i Rendalen og . kultur- og biblioteksjef Anne Kristin Rødal i OsBak fra venstre: Biblioteksjef Tone Thorsen Stræte i Tynset, biblioteksjef Marina Pettersen i Folldal, bibliotekar Torill Åkerman i Tynset, biblioteksjef Ellen Vibeke Solli Nyhjelten i Røros og bibliteksjef Mari Aas i Holtålen.

TO NYE SJEFER: Bibliotekene i Fjellregionen samarbeider, og kollegiet har den siste tiden kunnet ønske to nye biblioteksjefer velkommen. Til høyre sitter Ina Mulvik på Tolga, og ved siden av henne Berglind Inga Gudmundsdottir i Alvdal. Fra høyre i sofaen ser vi bibliotekar Ellen Lie i Tynset, bibliotekar Britt Steien Rasmussen i Alvdal, biblioteksjef Oddveig Kværnes Bakkom i Rendalen og . kultur- og biblioteksjef Anne Kristin Rødal i OsBak fra venstre: Biblioteksjef Tone Thorsen Stræte i Tynset, biblioteksjef Marina Pettersen i Folldal, bibliotekar Torill Åkerman i Tynset, biblioteksjef Ellen Vibeke Solli Nyhjelten i Røros og bibliteksjef Mari Aas i Holtålen. Foto:

Bibliotekene befester sin posisjon som møteplass og kulturformidlere.

DEL

Bibliotekene i Fjellregionen markerer seg med gode utlånstall og besøkstall. To av bibliotekene har fått nye sjefer nylig.

I Alvdal har islandske Berglind Inga Gudmundsdottir tatt over jobben etter Torstein Aasbrenn som har begynt i jobb på Storsteigen. På Tolga er Ina Mulvik på plass som biblioteksjef etter Ellen Vibeke Nygjelten, som har flyttet sin gjerning lenger nord til Røros og biblioteksjefstillingen der.

Fjellregionens biblioteksjefer og noen av bibliotekarene var samlet på Tynset nylig, og de er svært fornøyd med at det viser seg lett å rekruttere kvalifiserte fagfolk til regionen.

Ina Mulvik på Tolga kommer nyutdannet til regionen, og «veteran» og biblioteksjef Tone Thorsen Stræte på Tynset synes det er gildt å få unge folk og ny kunnskap inn i kollegiet.

Fredag 1. september er den nasjonale bibliotekdagen.

– En dag for å feire den mest vellykkede kulturinstitusjonen vi har, sier Anne Kristin Rødal, kultur- og biblioteksjef i Os. Hun legger til at spørreundersøkelser viser at biblioteket er det kulturtilbudet aller flest er fornøyd med.

Bibliotekfolket i Fjellregionen er enige om at folkebibliotekene har en samfunnsfunksjon.

– Alle kommunene har livskraftige bibliotek som klarer å fornye seg, og vi har stabilt høye tall på utlån og arrangementer. Her på Tynset opplever vi at det er en ekstremt viktig møteplass, sier Stræte.

Student-hjelp

Biblioteksjefene trekker fram det demokratiske aspektet, der de hjelper folk med tilgang til datamaskin, og yter service til studenter som vil fjernlåne pensumlitteratur.

De kommer gjerne med pensumlista i handa, og det er ikke bare lærebøker de skal ha.

– Vi hjelper også til med å finne artikler på nett, og sender lenker, forklarer bibliotekar Britt Steien Rasmussen i Alvdal.

– Det er viktig å få kompetanse til regionen, og vi er med, slår Rødal fast.

Biblioteksjefene nevner studier som sykepleie, administrasjon, lærer, barnehagelærer og ambulansefag der studenter i Fjellregionen trenger bøker og stoff, og der biblioteket i hjemkommunen hjelper til.

– Og så må vi si at bibliotekene er en kulturarena uten like, skyter biblioteksjef Marina Pettersen i Folldal inn. Hun nevner alt fra besøk av tryllekunstnere og poeter til konserter og utstillinger.

– Alle er velkommen i biblioteket, slår hun fast.

Om det ikke blir feiring av bibliotekdagen 1. september i alle bibliotekene, er høsten spekket av tilbud både til barn og voksne. Og både Rendalen og Tynset feirer bibliotekdag med bokstavkjeks på menyen, mens Holtålen og Røros plugger inn vaffeljernet.

Sommerles-feber i Holtålen

Sommerles er ferd med å nå sin avslutning. I Holtålen er hele 130 av 146 barn i målgruppen med på opplegget. Til avslutningen kommer Reidar Kjelsen, som blant annet er kjent for å ha illustrert Otto Monster-bøkene.

I Nord-Østerdalen kjøres Sommerles for tolvte året, og det handler om mer enn å få regnsværstunge sommerdager til å gå med ei bok i fanget. Å bedre leseferdighetene er viktig, og biblioteksjefene sier de får tilbakemeldinger fra lærere i barneskolen som sier at Sommerles utgjør en forskjell.

Storsatsing for de nysgjerrige

«Nysgjerrig?» er et kunnskapstilbud for barn fra tredje til sjuende trinn, og den tredje sesongen står for døra.

– Det blir ett arrangement i hver av de seks kommunene i Nord-Østerdalen, forteller bibliotekar Ellen Lie. Påmeldingen er allerede åpnet på nettstedet jegernysgjerrig.no.

– Vi velger forelesere på øverste hylle, slår Tone Thorsen Stræte fast. Hun legger til at 600.000 kroner fra Nasjonalbiblioteket og Hedmark fylkeskommune har dryppet på Nord-Østerdalen gjennom «Nysgjerrig?».

– Ved å få kunnskapen hit til regionen gir vi også barna en mulighet til å se hva slags yrker som finnes, hva de kan jobbe med i framtida, og at det går an skape jobber her i regionen, mener Stræte.

Slik ser høstens program ut:

  • 16. september på Os: «Fra olje til ved – eller hva?». Halvor Hektoen (tidligere veterinær på Tynset) snakkerom det grønne skiftet, klima og energi.
  • 23. september i Rendalen: Den gamle dyregravfangsten, ved Ole Karl Romenstad. Tur til Søvollen.
  • 21. oktober i Folldal og 28. oktober på Tolga: Sjokoladens historie, med Elise og Håkon Edvard Nesset fra Sjokoladelåven.
  • 18. november på Tynset: Mønstre, sjonglering og kreativ programmering med Roger Antonsen.
  • 2. desember i Alvdal: Levende oppfinnelser. Foredragsholder er Eldrid Borgan, og temaet er blant annet DNA.

Arrangementer på løpende bånd

Bibliotekene i regionen samarbeider også om en bokblogg som heter Kortreiste lesetips. Arbeidets Rett har trykket boktips herfra hver fredag, og fortsetter med det i papiravisen.

26. oktober er Ola Sagbakken fra Tolga bokbader når Ingrid Brekke kommer for å snakke om Tyskland og Angela Merkel på Tynset.

Til Os kommer Rune Gerhardsen med politikk og eventyret fra 1950 som tema. Jørgen Norheim skal også ta turen til Os. Han har skrevet romaner med historisk tilsnitt.

Biblioteket i Alvdal samarbeider med bygdekvinnelaget og bokhandelen i bygda om et arrangement med Kirsten Winge 21. september. Her er mat høstet i naturen tema.

I Rendalen blir det program 22. oktober i forbindelse med FN-dagen, og 13. november er det lagt opp til kulturhistorisk litteraturaften.

Allerede 13. september får Folldal besøk av Erik Lukashaugen med tonesatte Hans Børli-dikt, og bibliotekene i Nord-Østerdalen samarbeider i høst og vinter med Hedmark husflidslag om en vandreutstilling der norsk ull er tema.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags