Magnar (36) stiller med gul Lada, og lørdag er det klart for vårens vakreste eventyr på Tynset

NOSTALGI-REKKE: Arne Pettersson (fra høyre), Ola Mærk, Magnar Strømbu, Eivind Bull Aakrann og Rune Aaeng på motorsykkelen gjør seg klare til vårens vakreste eventyr i Museumsparken på Tynset lørdag. Da inviterer Motorhistorisk klubb Nord-Østerdal til sin årlige vårutstilling.

NOSTALGI-REKKE: Arne Pettersson (fra høyre), Ola Mærk, Magnar Strømbu, Eivind Bull Aakrann og Rune Aaeng på motorsykkelen gjør seg klare til vårens vakreste eventyr i Museumsparken på Tynset lørdag. Da inviterer Motorhistorisk klubb Nord-Østerdal til sin årlige vårutstilling. Foto:

Magnar Strømbu (36) bruker helst den gule Ladaen sin til hverdags. Samboeren vil slippe å sitte på, mens barna synes det er stas med gammelbil.

DEL

Lørdag 11. mai er det igjen tid for stort vårslipp med veterankjøretøy i Museumsparken på Tynset.

– Jeg kjøpte den da jeg var 15 år gammel, og på veg fra Trysil der ekteparet jeg kjøpte den av bodde, rundet den 25.000 kilometer. Nå har den gått 85.000, konstaterer Strømbu om 1500 S-en som er en 1976-modell. Når Strømbu skal på jobb hos Fias på Eid i Tolga, kjører han gjerne Lada.

Fra hanskerommet henter han fram kvitteringa som viser at bilen kostet 30.000 kroner ny i 1976.

Lørdag kan folk stifte nærmere bekjentskap med Ladaen og andre biler, motorsykler, lastebiler, traktorer, redskaper og stasjonære motorer. Da har Motorhistorisk klubb Nord-Østerdal sin årlige vårmønstring i Museumsparken på Tynset.

– Med gratis inngang og åpen kafé, varm grillmat og dagsfersk kringle, lokker karene.

Arne Petterson (69) hopper ut av sin 1987-modell Mercedes Geländewagen som har fått påskriften HOTELLVOGN under nummeret på skiltet. Han mener tyskeren er suveren på fremkommelighet, og det trenger kanskje en «hotelldirektør» fra Stubsjøen i vårløsningen.

Ola Mærks bil er en Fiat 124 sport coupé, en rød en.

– Dét var «porno» en gang, det, ler Pettersson.

Mærk (snart 79) forteller at bilen har han arvet etter sin far. Den er i hovedsak søndagsbil sommerstid. Da far Mærk kjøpte bilen som er en 1969-modell, trodde han at han hadde kjøpt en bil med fire gir, men så var sannelig det femte giret med på kjøpet.

Bredeste gliset i følget som vil promotere det motorhistoriske arrangementet, er det Eivind Bull Aakrann (53) som har. Han vil gjerne vise fram hekken, boat tail med vakre linjer. En Buick Riviera fra 1973 er hva 53-åringen fra Tynset cruiser rundt med.

Da er vi kommet til avdelingen for tohjulinger, og i befippelsen glemmer vi å spørre hvor gammel Rune Aaeng her, for han er nemlig av de tøffeste gutta og stiller med Harley. Det er i alle fall på det rene at Aaeng var verksmester på Røros i 1983, og at Lada-salget gikk trått der oppe, for alle kjøpte Lada av Granrud i Alvdal.

Aaeng er leder i den motorhistoriske klubben, som ble stiftet i 1984. Harley Davidsonen er tre år yngre, og Aaeng har bare hatt den siden forrige mandag.

– Men jeg har rukket å kjøre 100 mil. 1. mai var vi på rundtur, forteller han.

Motorhistorisk klubb Nord-Østerdal har 200 medlemmer. På mønstringa i parken deltar det også folk utenfra. En solid delegasjon fra amcarklubben på Røros er blant dem som pleier å vise seg fram. Kan hende blir det mulig å ta en titt inn i Okkupasjonsstua i Museumsparken, også. Men aller viktigst er bilprat og motorglede med nostalgistempel.


Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags