Gå til sidens hovedinnhold

Bjørn måtte ut med 12 kroner for et munnbind: - Det er en horribel prisøkning!

Artikkelen er over 1 år gammel

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at det om kort tid vil komme nye råd for bruk av munnbind. Hos apotekene meldes det om økt salg av munnbind, til mange ganger prisen av tidligere.

Det fikk Bjørn Salvesen til å reagere. Etter at han selv hadde vært på apoteket på Røros for å kjøpe munnbind, adresserte han onsdag SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken på sin egen Facebook-side med denne meldingen.

- Ifølge mitt apotek kosta et munnbind 60 øre pr. stk før korona, nå er de oppe i 12 kr. pr. stk.(!) Hvem er profitøren her mon tro, produsent, importør eller utsalgssted? Apoteket kunne opplyse at prisen inn til dem hadde steget vanvittig, så det er altså ikke utsalgsstedet som er driveren selv om et fast prosentpåslag fra dem også vil gjøre et utslag. Det er noen velferds-profitører i ordets verste forstand der ute. Og NB, det var en kvote på 5 stk. pr.person. Hvis dette skal brukes fast på kollektivtransport o.l. er jo det fort dagsbehovet, de skal ikke tas av og på, da blir det smitte på munnbindene. En sak å se nærmere på, Lars Haltbrekken?

Fikk svar

Det tok ikke lang til før Salvesen fikk svar fra Haltbrekken, som øyeblikkelig tok tak i saken sammen med stortingsrepresentant Karin Andersen. Nå er det levert et spørsmål inn til regjeringen fra SVs stortingsgruppe.

«Prisen på munnbind har eksplodert. Ifølge et apotek på Røros kosta et munnbind 60 øre før pandemien, nå er prisen 12 kroner. Om munnbind blir påbudt på bla offentlig transport må en anta at prisen øker. Det blir en stor utgift for mange, særlig for folk med helseproblemer og dårlig råd. For en familie på 4 som tar buss 2 ganger per dag vil utgiftene bli nesten 2000 kroner i måneden. Kan helseministeren forsikre at det er nok munnbind tilgjengelig hvis det blir et påbud og vil han sørge for å innføre tiltak som gjør at et slikt krav ikke rammer de med dårlig råd økonomisk?"

Solgte fem munnbind i sekundet

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sa onsdag til TV2 at nye råd om bruk av munnbind og reiser med kollektivtransport vil komme om få dager.

Helsemyndighetene ser blant annet på hvordan man kan få ned antall reisende som reiser samtidig. De ser også på hvordan arbeidsplasser kan ha hjemmekontor og justere arbeidstidene, ifølge Nakstad.

– Klare råd om hvilke situasjoner der munnbind blir aktuelt, vil også komme, sier han.

Allerede onsdag kveld solgte nettapoteket Farmasiet 20.000 munnbind mellom kl. 21 og 22, skriver E24. Det tilsvarer fem i minuttet. Til sammenligning solgte selskapet 25.000 munnbind i løpet av hele mandag, som allerede var en tidobling av gjennomsnittlig munnbindsalg i juli.

Folkehelseinstituttet har også sagt at en anbefaling av munnbind kan bli aktuelt.

– Munnbind kan ved en eventuell oppblomstring bli aktuelt å anbefale i Norge, for eksempel i situasjoner der det er vanskelig å holde avstand. I midten av august skal vi sende våre råd til departementet, sa avdelingsdirektør Line Vold fredag i forrige uke.

Bekymret for de i risikosonen

Lars Haltbrekken og Karin Andersen begrunner spørsmålet til regjeringen med en særlig bekymring for mennesker i risikosonen som har underliggende sykdommer som gjør koronasmitte særlig farlig

- Vi vet at det er en klar sammenheng mellom dårlig råd og dårlig helse, altså at mange mennesker med vedvarende helseproblemer som er i risikosonen, ikke har økonomi til å klare ekstrautgifter knyttet til nødvendig smittevern, som både antibac, som har økt veldig i pris, og nå munnbind. Opp mot 2000 kroner ekstra i måneden er rett og slett en for stor utgift for noen. Pandemien har tydelig vist de vonde økonomiske forskjeller i helse som eksisterer og derfor er det viktig at staten tar ansvar for at mennesker med dårlig økonomi har råd til å beskytte seg og følge pålegg om godt smittevern. Allerede nå har prisene eksplodert og flere apotek er utsolgt. Mangel på munnbind og pålegg om bruk må antas å sende prisene enda mer opp.

Kommentarer til denne saken