Søker om mer penger til å bekjempe forhatt busk

VED BOLIGFELT: Velvoksne busker i vegkanten i Garbergåsen i Folldal.

VED BOLIGFELT: Velvoksne busker i vegkanten i Garbergåsen i Folldal. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Blåleddved skaper stadig hodebry i Folldal.

DEL

Folldølene fortsetter kampen mot den etter hvert forhatte hagebusken blåleddved som har spredd seg vilt over store deler av bygda.

Nå har kommunen igjen søkt Fylkesmannen i Hedmark om midler til bekjempelsen av blåleddved.

– Vi anser bekjempelse av blåleddved som et langvarig prosjekt. Spredningen av planten har foregått over mange år, så det er snakk om et stort antall planter spredt over et stort område, skriver fagkonsulent Synnøve Steien Bakken i søknaden.

I fjor var Fylkesmannen på befaring i Folldal, og anbefalte å lage en plan for blåleddved-bekjempelsen. Dette har ikke kommunen gjort, men fagkonsulenten skriver at kommunen likevel søker om friske midler i 2017. En av dem som i fjor frontet kampen og tok Arbeidets Rett med på en runde i bygda, var Steinar Plassen.

Kommunen ønsker å fortsette å fjerne store planter som fungerer som spredere, og dessuten fjerne småplanter som vokser i utmarka. Videre er det et mål å stoppe salg av planten lokalt, informere folk som har blåleddved i hagen, og oppfordre hageeiere og private grunneiere til aktivt å fjerne planter utenfor hager.

Budsjettet for 2017 er på 56.000 kroner, der lønnsutgifter utgjør størstedelen.

Blåleddved

Blåleddved er én av mange planter som er inne på Artsdatabankens svarteliste.

Her går det fram at frøene kan spre seg med fugler, og at planter kan dukke opp kilometervis unna det opprinnelige voksestedet.

Mange av hagebuskene i Norge er innført fra steder i Øst-Asia og Nord-Amerika.

Blåleddved er svært hardfør, og vokser villig.

Artikkeltags