Tilbakevendingen til naturen i Østerdalen blir ikke fredelig, og det ser vi allerede av tittelen på Morten M. s krimroman som nå gis ut på Svein Sandnes bokforlag: «Mord og mysterier i Østerdalen».

Vegen tilbake til naturen blir til for Biggen etter at han har latt seg inspirere av ordene til den svetsisk-franske filosofen Jean-Jacques Rosseau: «Mennesket er født fritt, og det lever over alt i lenker».

Adopterer elgkalv

I «Mord og mysterier i Østerdalen» kommer Biggen godt ut av det med lokalbefolkningen. Han tar til seg en morløs elgkalv, finner en piggtråd-skadd sau, og får etter hvert selskap av uteliggerkompisen Frank, som en gang var psykolog.

Tømmertransportene dundrer forbi, en ung jagerflyger snauer grantoppene for å hilse på far sin på hytta, og flere grusomme mord blir begått. Det er med andre ord duket for krim og spenning i bokform.

Morten M. Kristiansen har flere bøker bak seg, og leserne har tidligere blitt kjent med Biggen ute i Europa i romanen «Kuppet».

Avistegner

Morten M. er kanskje mest kjent for baksidetegninger i avisen VG. Der figurerte han dagstøtt fra 1979 til 2011. Han har tilknytning til Skjerdingen, og om vi også nevner ølbrygging og Glopheim, er Atna-stempelet plassert.

Men tilbake til boka. Når Biggen og Frank begynner å nøste opp drapene, trekkes trådene tilbake til dramatiske hendelser under krigen.

Helt fritt for kjærlighet er det slett ikke - selv om rammen rundt romanen tilsynelatende er av maskulin art. Biggen innleder et forhold til Lola, en kvinne av reisende slekt. Så sterk er denne kjærlighetsopplevelsen, at han vurderer å slå seg sammen med de reisende – i hvert fall i sitt neste liv, røper forlegger Svein Sandnes i presseskrivet.