Monter parabol selv

Før du kjøper en parabolantenne bør ud sjkeke hvor du skal montere den, hvilken retning den skal peke og ikke minst om det står hindringer i veien.

Før du kjøper en parabolantenne bør ud sjkeke hvor du skal montere den, hvilken retning den skal peke og ikke minst om det står hindringer i veien. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Det er ikke så vanskelig som du tror, og du kan spare nesten tusen kroner.

DEL

(Siste) Teknofil.no: Har du bestilt parabol til huset eller hytta, må tallerken og mottaker monteres. Operatøren kan gjøre dette for deg, men i flere tilfeller kan du gjøre jobben selv og spare penger.


Så mye sparer du

Om du for eksempel bestiller en parabol fra Canal Digital, kan du velge å ikke få pakken ferdig montert. Gjør du jobben selv får du 798 kroner i rabatt.

Går du for en hyttepakke fra Viasat sparer du 800 kroner dersom du gjør jobben selv, og samme tilfellet er om du allerede er kunde og ønsker en ekstra parabol på hytta eller fritidsboligen.

Satsene nevnt ovenfor gjelder for standardinstallasjoner. Ved spesielle tilfeller der monteringen er utenom det vanlige vil prisen være desto høyere, og du sparer desto mer om du tar monteringen selv.

Les også: Her er triksene for billigere hytte-TV


Hvor skal parabolen stå?

En enkel måte å sjekke retningen på parabolen er å gå inn på nettsiden www.dishpointer.com og taste inn gateadressen din. Da får du opp et satellittbilde over huset og området rundt, eller et Google Map kart dersom satellittfoto ikke er tilgjengelig.

Når du har tastet inn adressen din og funnet område der du bor, kan du zoome inn og detaljert se hvor parabolen må peke. Velg Sirius for Viasat og Thor for Canal Digital. Under bildet står det en del informasjon, deriblant Elevation og LNB screw, som du bør skrive ned. Dette er informasjon du får bruk for senere når du skal installere parabolen.

En annen viktig faktor når du har sjekket hvor parabolen skal peke, er å ta turen ut for å påse at det ikke er noen fysiske hinder for fri sikt. Det betyr alle hinder som er i veien i en vinkel på 20 grader, eller cirka 4 meter opp per 10 meter.

Eksempler kan være høyre trær, høyblokker, fjell eller andre forstyrende elementer som hinder signalene fra å nå din parabol.


Verktøy som redder dagen: Satbeeper

Denne lille enheten er uvurderlig å ha når du skal montere anlegget selv. Den fungerer ved at du tar kabelen som kommer fra dekoderen og kobler denne inn på Satbeeperen.

Videre kobles Satbeeperen opp i inngangen på parabolhodet.

Når den er koblet til riktig vil apparatet starte å pipe. Denne lyden hjelper deg å stille inn parabolen. Lyden avtar etter blir sterkere ettersom hvor nære du er å få inn signalene maksimalt.

Når Satbeeperen piper på sitt mest intense vet du at du har truffet satellitten perfekt.


HD-PVR

Vi har anskaffet en parabolpakke med en HD-PVR fra Viasat, og skal vise deg hvordan du steg for steg setter opp skåla og justerer inn riktig posisjon. Det kan forekomme forskjellige løsninger på de forskjellige skålene, men generelt er grunnprinsippet likt.

Før du bestiller deg en parabolantenne kan det være greit å sjekke ut litt hvor du skal montere den, hvilken retning den skal peke og ikke minst om det står hindringer i veien - parabol er avhengig av fri sikt for å treffe satellitten som sirkler cirka 39 400 kilometer unna deg.


Verktøyet som trengs

I pakken vi skal montere har du behov for noe verktøy. Vi brukte en skralle med 10- og 13 millimeter pipe, en 13 millimeter fastnøkkel, en hammer, en nokså stor stjerneskrutrekker, vater og en skarp kniv.

Utenom dette hadde vi også kjøpt med en Satbeeper. Dette er en liten men praktisk følgesvenn når du skal finstille parabolen. Den fungerer ved at du setter kabelen fra dekoderen inn i Satbeeperen og videre opp i parabolhodet. Da kommer det frem en pipelyd, som blir lysere og mer intens desto nærmere du er å treffe satellitten. NB: Ikke ta lydproppen som medfølger i øret. Lyden er intens og HØY, slik at du får en ubehagelig opplevelse dersom du setter denne i før du kobler til.

Montering av parabolen steg for steg: Se hele guiden i Teknofil.no

(ANB/Teknofil.no)

Artikkeltags