Når brannvesenet rykker ut, har det ofte gått galt på kjøkkenet

BRANN: Når brannvesenet rykker ut til boligbranner, er det ofte fordi noen har glemt noe på kjøkkenet. (Illustrasjonsfoto).

BRANN: Når brannvesenet rykker ut til boligbranner, er det ofte fordi noen har glemt noe på kjøkkenet. (Illustrasjonsfoto). Foto:

Stadig flere branner i Hedmark starter på komfyren.

DEL

Brannvesenet i Hedmark rykket ut til 48 komfyrbranner i Hedmark i 2017. Det er 17 flere enn året før.

Totalt rykket brannmannskap ut til 3344 boligbranner i Norge i fjor. I 1516 av brannene var det branner eller branntilløp på komfyren.

Kjøkkenet er utsatt

– Komfyren er hjemmets klart største brannkilde, sier branninspektør Anders Øverby i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen (MHBR) i en pressemelding.

Tørrkoking er årsaken til brannen i de fleste tilfeller. Det skjer nesten ikke at det er tekniske feil ved produktet som forårsaker brannen.

Øverby poengterer at det er lite som skal til for at en brann skal blusse opp og komme ut av kontroll.

– De fleste sitter nok på en historie om da det holdt på å gå skikkelig galt på kjøkkenet. Kanskje ringte det på døra, eller babyen begynte å skrike på soverommet. Litt uoppmerksomhet er alt som skal til, kommenterer branninspektøren.

Komfyrvakt-kampanje

– Vi anbefaler alle å installere komfyrvakt, fortsetter Øverby.

I alle nye boliger er det krav til at det skal være komfyrvakt dersom det legges opp ny kurs til komfyren, opplyser MHBR.

Det samme gjelder på hytta. Komfyrvakt er å få tak i i elektronikkbutikker og kjøkkenbutikker, blant annet.

Komfyrvakten har en sensor og en strømbryter.

Alarmen går

– Sensoren overvåker kokeplatene. Oppdager den fare for brann, utløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren, forklarer brann- og redningsvesenet i pressemeldingen.

Branninspektør Øverby og kollega Terje Haugland på Tynset forteller at det nå er tid for en komfyrvaktkampanje, som er en del av «Alt vi kan mot brann». Denne nasjonale satsingen går fram mot 2020, og retter seg spesielt mot risikoutsatte grupper.

Under komfyrvaktkampanjen torsdag 15. februar er det komfyrbrannene som er i fokus. 200 brannvesen, feiervesen og eltilsyn vil ha lokale aktiviteter over hele landet. Etter planen skal det også monteres komfyrvakt hos noen som har behov for det.

Branninspektørene deler også andre komfyrråd:

  • Hold oppsikt under matlaging.
  • Skru av eller demp varmen hvis du blir avbrutt i matlagingen.
  • Rengjør ventilatoren jevnlig.
  • Pass på at det ikke ligger brennbare ting for nær koketoppen.

– Ingen tar skade av å vente litt på at du skrur av ovnen, men mange kan ta skade dersom du glemmer det, avslutter Øverby.


Artikkeltags