Foreslår 500 millioner til bredbånd

PÅ STORTINGET: Nils Kristen Sandtrøen (Ap) fra Tynset.

PÅ STORTINGET: Nils Kristen Sandtrøen (Ap) fra Tynset. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Arbeiderpartiet foreslår å investere en halv milliard kroner i bredbånd i sitt forslag til statsbudsjett.

DEL


Dette er 430 millioner kroner mer enn hva Høyre- og Frp-regjeringen har foreslått.

Aps budsjettforslag legges fram onsdag, men stortingsrepresentant Nils Kristen Sandtrøen fra Tynset og Hedmark er frampå med å understreke hvor viktig partiet mener det er med bredbåndsutbygging. Han trekker paralleller til tidligere utbygging av telefon og strøm i Norge, og sier at bredbånd er noe som opptar folk i distriktene og i bygdene i Fjellregionen.

– Lokale folkevalgte som har vært på høringer i Stortinget har også løftet behovet, kommenterer han.

– Da vi bygde ut telefonlinjer og strømnett i Norge, var vi bestemt på at det skulle komme alle til gode. På samme måte trenger folk i hele landet internett-tilgang i dag, utdyper Sandtrøen.

Han frykter at det blir et klasseskille i befolkningen om det er markedet alene som skal ha ansvaret for utbygging.

– Enten det er unger som skal gjøre lekser, eller bønder som må levere informasjon om drifta, må de i stadig økende grad gjøre dette på nett, fortsetter stortingsrepresentanten fra Tynset.

– For Arbeiderpartiet er det avgjørende at vi skal ha arbeidsplasser og kunne bo i hele landet vårt. Derfor mener vi det er bra og riktig at fellesskapet sørger for en skikkelig investering i den nødvendige infrastrukturen med bredbånd, sier han.

Sandtrøen peker også på at utbygging av bredbånd blir mer krevende for kommunene når kommuneøkonomien også blir svekket.

Frp: – Mer penger betyr ikke nødvendigvis bedre tilbud

Tirsdag meldte hedmarksrepresentant på Stortinget, Tor Andre Johnsen (Frp), til Retten at de satt midt i forhandlinger, og at han ikke kunne si hva det eksakte beløpet i bredbåndspenger blir til slutt.

Da hadde Retten spurt om hvordan regjeringen tenker å sikre utbygging i et spredt bebodd fylke som Hedmark, der det i fjor var søknader inne på 111 millioner kroner på Nkom-midler.

Arbeiderpartiet har i sitt alternative forslag til statsbudsjett for 2018 sagt at de vil bruke 500 millioner kroner på bredbåndsutbygging, mens regjeringen kastet 70 millioner på bordet i sitt forslag.

Johnsen ønsker å presisere at det ikke er noen automatikk i at om det brukes mer penger så blir tilbudet desto bedre.

– I Sverige brukes det mer offentlige midler på bredbånd uten at det har ført til bedre dekning, sier Johnsen.

Stortingsrepresentant Morten Stordalen (Frp) sier til nyhetsbyrået ANB at totalpotten til utbygging av bredbånd er «ganske formidabel».

Stordalen nevner at Ap unnlater å si hvor mye de kommersielle aktørene bidrar med, og at de årlige investeringene til fast og mobilt bredbånd fra disse aktørene har økt med drøyt tre milliarder kroner siden 2013.


Artikkeltags