- Det er helt fantastisk. Antagelig det nærmeste jeg sjøl kommer å føde et barn, så det kjennes ut som en liten minifødsel rett og slett, smiler en strålende glad Stian Sundan Grønli.

Babyen han snakker om er CDn "Julen er for alle". Fra i dag, fredag, er den i salg i en rekke butikker i hele Røros sentrum, i Ålen og i Brekken, og det jobbes med å finne utsalgssted på Os.

Med mange - for alle

Når en sjukepleier fra LHL-klinikken på Røros og en datatekniker fra Infonett Røros, slår sine kreative krefter, engasjement og musikkglede sammen, kan de tydeligvis få til uante resultater.

Faktum er i hvert fall at når to slikenå slipper sin aller første CD-plate, er de sant og si litt overrasket sjøl også.

- Litt perpleks. Veldig stolt. Vi har på en måte fått enda større trua på hva folk kan få til sammen. Denne følelsen av godt samarbeid, fellesskap, dugnadsånd. Det er litt utrolig rett og slett, medgir initiativtaker Stian Sundan Grønli og styreleder Christian Thørn Bakken.

Førstnevnte Grønli er kimen til hele prosjektet, helt konkret med en sang han sjøl skrev i 2014 som har tittelen «Julen er for alle». Han diktet og sang, og tenkte litt på hva han kunne bruke det til. Kanskje til og med på ei juleplate laget av lokale artister, og da han delte flere tanker med Thørn Bakken, var det gjort.

De stiftet en ideell organisasjon, der ledelsen består av de to sammen med Stians barndomskompis Magne Nesvold og Lena Engan Døhl.

- Lena er gørflink altså, jeg kan ikke få rost henne nok. Magne og jeg har ideer og musikk, men Lena, og Christian her som er en eneste stor generator, har vært avgjørende for realiseringen, skryter Stian.

De to fant fort at antagelsene deres stemte:

- Rørosregionen bugnet av fantastiske artister som ønsket å være med å skape en slik julegave til regionen. Oppslutningen har vært helt utrolig, også på sponsorsida. Det har vært tidkrevende, men også utrolig givende og sjelden eller aldri nei å få.

De erfarte også fort at her er mer enn nok av både folk og musikk å ta av, så kanskje dette er bare begynnelsen på noe de bygger videre på. Alt er lokalt, fra plakat og CD-cover til musikerne og opphavskvinner- og menn. Alle musikerne deltar på dugnad og alt av inntekter og overskudd gis bort.

Med mange - for alle

Alt av overskudd gir de videre i gaver.

- Det er ikke alle som har det like enkelt i juletider, derfor ønsker vi at deler av overskuddet fra dette prosjektet går til Frelsesarmeen, lokalt i regionen. Slik kan de fremme sine gode gjerninger for de som ikke har det så godt.

- I tillegg ønsker vi også å inkludere ungdommene i distriktet, dette gjør vi ved å støtte kretssamarbeidet mellom ungdomsklubbene i Os, Holtålen og Røros. Aktørene som bidrar på plata er da også først og fremst fra disse tre kommunene.

Nå storgleder de seg til å dele det ferdige resultatet. CDn slippes hvilken dag som helst. 10. desember samler de alle og holder konsert i Bergstadens Ziir. Billettene til «Julen er for alle» ligger ute. Alle er herved invitert.

De planlegger også en flere mindre opptredener med artister fra plata på institusjoner i nærområdet. Videre vil de bli å se og høre på julemarked i Ålen og på Røros. 

(Teksten fortsetter under bildet)

Så langt det har latt seg gjøre, er hele julen-er-for-alle-prosjektet lokalt forankret.

«Julen er for alle» er lokalt, både i innhold og «innpakning» forsikrer styreleder Christian Thørn Bakken og Stian Sundan Grønli.

Alle låtene er skrevet av lokale og framføres av lokale utøvere. De viser stolte fram CD-cover og plakater, tegnet av unge Oline Bergebakken Sundt.

– Bjørn Saksgård er opprinnelig, og nå delvis tilbakevendt rugeldaling, med eget band i Trondheim. Han har samlet gamle venner fra distriktet for dette prosjektet, foruten at han har vært konsulent og bidratt til uvurderlig hjelp. Det har også Margit Rugelsjøen Wintervold som er markedsansvarlig, sier de to.

Fra 5 til 70 pluss

«Julen er for alle», plata og konserten, favner en gjeng der yngstemann er fem år og den eldste er noen og søtti. Her er sang på samisk, på ålbygg, og et par på engelsk, og musikk i alle sjangre, forteller Stian S. Grønli og Christian T. Bakken, som begge bidrar med egenskrevne låter.

Siri Snortheim og Ella Kristine Kverneng (11) framfører låta bak det hele, «Julen er for alle», som er skrevet av Stian sjøl.

Maren Røste og Jonas Østbyhaug framfører Arnfinn Strømmevolds «Mot lysare daga».

Hans Prøsch er med, med «Ti tusen stjerna».

Dakota, guttegjengen fra Ålen, bidrar.

Det gjør også gruppa Kurt Leffes med «Christmas Rock», og Rakfisklaget med «Såmmå stjerna».

Vegar Dahl har satt melodi til «Bergfolkets julmelodi», et dikt skrevet av Håkon Solli.

Bergstadkoret med om lag 50 sangere og dirigent Berit K Graftås synger «Julvisa», en melodi Tor Espen Aspaas skrev til en Topelius- tekst og arrangerte for koret da han var dirigent i 1988. På juleplata deltar han sammen med koret.

Kirsti Sæter og Jo Ryen farmfører «Mors julekveld», en tekst av Hans Børli, tonesatt av Jo Ryen.

Bjørn Saksgård bidrar med «Ferr en jul'kveld».

Vokalgruppa iKvart bidrar med «Juleminner»som er skrevet av Magne Nesvold.

An-Magritt Wendelbo har skrevet teksten og Dag Bårdstu har tonesatt låten de to bidrar med på plata.

Gruppa MacHaggis har lagd låta «Nattestid».

Caroline Oksdøl Søberg synger sangen «Barndommens Jul» som onkelen hennes har skrevet.

 Sangen som 17 år gamle Vanja Tørresdal har skrevet til plata er hennes første ordentlige samiske sang, «Jåvle Lea», julen er her.

Det rørosbaserte bandet Solnøkkel er med, mens fra Ålen og Haltdalen har de hentet bandet Vinterfolket. Prosjektets store solstråle er Galåen Naturbarnehage!

De framfører «Nisseungenes reinlender», som er skrevet av Stian Sundan Grønli og Magne Nesvold.