Det er vanlig at 10-trinnelevene i Røros inviterer til en stor oppsetning, men for aller første gang er det Elden som settes opp. Tre samfulle uker er satt av til forberedelser, øving, pugging, bygging av rekvisitter og markedsføring. Jesper Norvik og Iver Lundli er med i mediegruppa i tillegg til at de har roller i teateret, og sjøl om det er travle dager med mye pugging av tekst er dette stort å få holde på med.

Tirsdag 22. mars er det premiere og det er også mulig se forestillingen onsdag 23. Gjengen er storfornøyd med at de kan invitere vidt og bredt og ønsker alle velkommen, endelig uten smitteverntiltak.

– Det er en veldig fin historie og fint skuespill, så dette er artig. Elden-låtene er populære, og vi synger og det spilles. Alle oppgaver er fordelt og i tillegg til at alle er med i en eller annen rolle på scenen i løpet av fortellingen, er det noen som står for rekvisitter, er med på lys- og lyd, salg og andre oppgaver, forteller Jesper og Iver.

Kostymene får de låne fra Elden, men der vi vanligvis benker oss for å se historien utspilles på Slegghaugene i juli- og augustnatta, holder 10. trinn til i Storstuggu.

– Også der skal det skapes et miljø i flere høyder og bredder der hele salen tas i bruk, kanskje på en litt ny måte, frister markedsføringsduoen.

Elden tar oss med tilbake til 1718–1719 da 10 000 svenske soldater under kommando av general Carl Gustaf Armfeldt gikk mot Trondheim for å innta Norge, etter ordre fra Karl XII. Opphavsmannen sjøl, Arnfinn Strømmevold, har sjølsagt vært innom og bidratt i oppkjøringa. I tillegg er det musikklærerne Unni Ryen og Håvar Dahl som står for hovedansvaret.

– Vi har øvd litt på sangene i musikktimene helt sia starten på 10. trinn egentlig. I tillegg har vi brukt noen fritimer og de som har større roller fikk beskjed om at det var lurt å pugge det meste av tekster før denne treukersperioden startet.

Lokalhistorie

– Vi bruker både samfunnsfagtimer og norsktimene til temaet og lærer både lokal historie og om den store nordiske krigen. Vi har lest Eli Sjursdotter av Falkberget, og dette er spennende både for de som har vært med på Elden før og de som aldri har deltatt der.

Mens Iver har 10 år med frivillig innsats på den «ekte» Elden som går hver sommer, har Jesper vært med en gang tidligere.

Når skolen nå setter opp Elden har han rollen som general De la Barre, som ledet den store hæren sammen med general Armfeldt. Iver spiller kaptein Mentzonius som ledet bergkorpset på Røros.

Nå er alle de 64 elevene i sving, og den som vil vite mer om dette finner det i Storstugguprogrammet:

– Vi skal sette opp Elden, og vi, det er tiende trinn ved Røros skole. Ungdommene som ser lyst på det meste, som ungdom alltid ha gjort. Ungdommene, som er på alder med karolinerne fra 1718. Ungdommene som tror de er udødelig, og det har de kanskje bestandig trodd, heter det i omtalen.

Arnfinn Strømmevold og Bertil Reithaug skrev Elden, som ble satt opp første gang i gymbygget på Røros i 1980. Elden har vært satt opp på Slegghaugene siden 1994.