Bergfolkets julefred kaller de konserten sin, og legger årvisst ut på julekonsert-turne til både Oslo og Trondheim og i hjemtraktene. Der fyller de kirkerommene med tradisjonsrike salmer og viser fra både Norge og Sverige, såvel som nyskrevet julemusikk. Noen kjente "svisker" framstår i ny språkdrakt, på norsk, gjerne også på dialekt.

De seks på scenen står for litt av ei merittliste. Sammen har de håvet inn flere kulturpriser, spellmannspriser og sågar en Melodi Grand Prix-seier. De har gründet festivaler og ledet festspill, komponert og akkompagnert, gitt ut et ukjent antall plater og er å se og høre solo og sammen, innenlands og i utlandet. Og like sikkert som adventen nærmer seg, finner Sønvis fram notene og tonene som til sammen blir Bergfolkets julefred.

Sønvis er Kirsti Sæter (vokal), Jo Ryen (tangenter og trekkspill) og Vegar Dahl (vokal og gitar). Sønvisnavnet har de fra Narjordet, der Kirsti og Jo vokste opp gjerde i gjerde på nabogardene til Sønvisgarden. Da Kirsti i voksen alder flyttet til Røros ble hun kjent med Vegar, og mens Jo er kulturskolerektor i Os og sauebonde på hemgarden i Narjordet på si, bor Vegar og Kirsti ikke så langt fra hverandre i hver sin gate på Røros. I år har de med seg Hans Fredrik Jacobsen fra Tolga på sopransax og fløyter, Olav Luksengård Mjelva fra Røros på feler og Ole Anders Feragen fra Røros på gitarer og bass.

I år kunne koronaen satt en stopper for det hele, men på sensommeren og tidlighøsten da det ble åpnet for å samle 200 publikummere, bestemte de seg for å kjøre julekonsertene, om enn i litt mindre målestokk. Til vanlig selger de 6-700 billetter til hver av konsertene i Røros kirke. De la først ut 200 billetter til hver av årets konserter, men før desember rakk å komme var tallet blitt til 50. KIrkebenkene i dette landet ble ikke klassifisert som fastmonterte stoler må vite.

De første 50 fikk prioritet til i alt fem røroskonserter og to i Trondheim. Her er bildene fra én av dem, for dere som ikke kom med i år.

SE ALLE BILDENE:

Bildeserie

Bergfolkets julefred i Bergstadens Ziir 2020

Bergfolkets julefred 2020

Deilig er jorden

Stjernenatt

Vinterkledde moer

Mors julekveld

Det lyser i stille grender

Luciasong

Malmtonan

Det var da

Julkortet

Nordnorsk julesalme

Når kjerkeklokka slår

Lengte hem te jul

Stille bønn

Jula heme

Mitt hjerte alltid vanker

Bergfolkets julmelodi

Det hev ei rose sprunge