Vi husker nøyaktig hvor vi var og når vi var der, hvem vi var sammen med, hva vi sa, tenkte og følte. Vi husker lukter, lyder og hva vi hadde på oss, også nå, ti år etter. Sjøl sto jeg på kjøkkengolvet til en god nabo. Datteren i huset, som var student i Oslo, sa vi måtte høre på nyhetene. Det ble meldt om en eksplosjon i regjeringskvartalet. Jeg husker sola, blomstene på bordet, vennskapet, feriefølelsen, stemmen på nyhetene. Skjer dette i Oslo? Nå?

Som så mange andre forteller om: Vi la oss sent den kvelden i vantro og sjokk over det som hadde utspilt seg på Utøya senere på ettermiddagen, og våknet lørdagsmorgenen til budskapet om at terroristen hadde tatt livet av 77 mennesker før han ble stoppet.

Jeg var med i Olsok-komiteen i Tolga og dro til Tolga og Dølmotunet grytidlig. Der skulle vi egentlig arrangere den sedvanlige markedsdagen som samler tusenvis av folk fra hele regionen. I stedet var det stille, stille. Gummistøvler og øsregn.

Ordfører Erling Aas-Eng kom fra møte med kommuneledelsen, krisestaben, og alvoret var helt klart: Vi vil avlyse markedsdagen. Tolga og Fjellregionen hadde også sine ungdommer på Utøya. Heldigvis kom alle hjem i live. Resten er mye historie, men vi må aldri glemme.

Nå vil vi i Arbeidets Rett høre om din 22. juli 2011. Hva husker du?

Gå inn på retten.no og del noen linjer HER, og vi vil samle alle til gjengivelse på nett og papir! Om du har et bilde av deg sjøl fra ti år siden, så send det gjerne til tips@retten.no.

Vi vil markere tiårsjubileet sammen med så mange andre, for vi må aldri glemme.