SpareBank 1 og Norges Skiforbund Langrenn vil bidra til billigere barneidrett og dermed senke terskelen for å delta. En fersk undersøkelse viser at en av tre ikke får deltatt fordi det er for dyrt.

«Skibanken» er eneste, norske bank med ski som valuta.

Mobile pantestasjoner

I 2021 lanserte SpareBank 1 og Norges skiforbund langrenn «Skibanken», et tiltak hvor overskuddsutstyr fra sportsforretninger og produsenter får nytt liv som låneutstyr hos klubber og foreninger for de som ønsker å gå på ski.

I løpet av de to siste årene har det blitt gitt ut flere hundre par ski, staver og skisko til klubber, institusjoner og organisasjoner.

Nytt av året er at også privatpersoner kan levere utstyr til «Skibanken».

– I år kommer vi til å sette opp mobile pantestasjoner, hvor du kan levere inn utstyr du ikke trenger, som andre kan ha glede av. Vi håper så mange som mulig tar en runde i boden, på loftet eller i kjelleren og finner frem overskuddsutstyr. Dine ski kan være nettopp de skiene som får andre til å teste ut langrenn eller oppleve gleden av å ta seg en tur i marka, sier Jostein Sivertsen, regionbanksjef for personmarkedet i Nord-Østerdal hos Sparebank 1 Østlandet.

Ifølge Sivertsen er alle typer ski av interesse, men kanskje spesielt skiutstyr til barn:

– Vi vet at nærmere fire av fem foreldre som har barn som driver med langrenn mener at barneidretten er for dyr, samtidig som 74 prosent i den samme gruppen har utstyr hjemme som kunne blitt gitt videre. Barn vokser fort, og det blir gjerne store kostnader dersom man skal holde tritt med utstyret til enhver tid.

Ønsker en idrett med plass til alle

Hvert år gjennomfører SpareBank 1 en undersøkelse som tar temperaturen på norske familiers holdninger til kostnader og utstyrspress i barneidretten. I den seneste undersøkelsen er det flere funn som får arrangørene til å reagere.

  • 43 prosent svarer at de opplever utstyrspress med tanke på egne barn.
  • 30 prosent har valgt å ikke introdusere barna for en idrett fordi det er for dyrt
  • 27 prosent oppgir mangel på utstyr som hinder for å teste en ny idrett

I år står det så langt rundt ett tusen skipakker i Skibanken som trenger nye eiere, og SpareBank 1 Østlandet håper så mange som mulig søker om å motta utstyr i år.

– Det er tøffere tider for mange. Privatøkonomien til folk flest har blitt strammere, og vi vet at flere idrettsklubber sliter med å dekke nødvendige kostnader og opprettholde et godt tilbud til medlemmene sine. Målet vårt er å bidra til en idrett hvor det er plass til alle, uavhengig av økonomiske forutsetninger. Tilgang på utstyr løser ikke alt, men bidrar til at flere kan få muligheten til å delta, og at klubbene selv slipper å ta kostnadene for å kjøpe inn ski til utlån, sier Jostein Sivertsen i SpareBank 1 Østlandet.

– Dette viser hvor viktig det er at vi jobber aktivt for å skape en billigere og mer inkluderende idrett. Vi er opptatt av at alle som vil, skal få delta. En viktig del av arbeidet handler om å gjøre utstyr tilgjengelig for flere gjennom Skibanken, sier langrennssjef i Norges skiforbund Espen Bjervig.

Slik søker du om skipakker i Skibanken:

På skibanken.no fyller du ut et søknadsskjema på vegne av din klubb eller organisasjon.
Søknaden din blir behandlet fortløpende, og du får svar fra din nærmeste SpareBank 1-bank. Skiene sendes ut før neste skisesong, etter at leverandørene har tømt restlageret.

Om undersøkelsen

Siden 2017 har SpareBank 1 gjennomført en undersøkelse som tar temperaturen på norske familiers holdninger til kostnader og utstyrspress i barneidretten. Den nyeste undersøkelsen er gjennomført av YouGov på oppdrag fra SpareBank 1. Den er gjennomført i uke 21–23 2022 blant et representativt utvalg personer i Norge mellom 20 og 71 år som har hjemmeboende barn i husstanden som er under 18 år.

Drar på NM

Regionbanksjefen tar med seg «Skibanken» til NM på Tolga. Der arrangeres andre del av NM i langrenn, og forventlig vil det bli en god del tilskuere der som kan benytte seg av netopp «Skibanken», og den hjelp den kan gi andre.