Det er ingen hemmelighet at flere og flere avislesere går over på de digitale plattformene med tiden. De nye opplagstallene viser at Arbeidets Rett nok en gang lykkes med å få enda flere abonnenter til å bruke retten.no.

På det siste halvåret har avisen fått 157 nye digitale abonnenter, noe som er klart mest blant de andre lokalavisene i Fjellregionen. Selv om det totale opplagstallet går tilbake med marginale 0,17 prosent, på grunn av færre komplettabonnenter, er redaktør Guri Jortveit stolt over at tallene og at strategien til regionens største avis viser at man når målene sine.

– Selv om jeg er veldig glad i papiravisa så kommer man ikke fra det faktum at framtiden er og blir digital. Vår målsetting er å drive bærekraftig i framtida. Da må vi hente nye digitale abonnenter, sier redaktør Guri Jortveit.

Rikholdig verktøykasse

Hodølen, som opprinnelig er alvdøl, men også har hus på Røros, sier at frafallet av abonnenter ofte skyldes at personer dør, og at Retten-leserne er trofaste og lojale mot lokalavisa si i tykt og tynt.

– Den store utfordringen for oss, som for konkurrentene, er å rekruttere dagens ungdom. Det arbeidet har vi tatt fatt på med å ta i bruk nye måter å presentere journalistikken på. Vi har ei rikholdig verktøykasse og erfarer nå at vi lykkes, forklarer hun.

Som i andre bransjer, er det også mørke skyer over medie- og spesielt avisbransjen knyttet til kostnadøkning.

– Vi holder på med å legge budsjett for neste år og regner på tall der kostnadene til papir og distribusjon i verste fall kan bli doblet. Derfor er kostnadsbildet dessverre også noe som gjør det tvingende nødvendig å få flere til å bli digitale. Dette er et alvor hele bransjen står i, understreker Jortveit.

Mye spennende på gang

Etter at redaktøren tok over Retten-skuta i desember 2016 har avisens abonnementstall økt betraktelig. Etter ti år med tilbakegang var avisa for første gang over 7000 abonnenter igjen i 2018. Nå er det godkjente opplagstallet 7463.

Jortveit og resten av Retten-laget har fått anerkjennelse for snuoperasjonen avisen har gjennomgått de siste årene. I 2021 var redaktøren nominert til prisen som «Årets kvinnelige medieleder» og allerede onsdag kveld kan avisen bli kåret til «Årets mediehus» og «Årets relasjonsbygger» i Amedia.

– Det er fint å få disse anerkjennelsene, men vi hviler ikke på fortidens prestasjoner. Nå ser vi framover med å bygge laget videre. I tillegg har vi noen spennende prosjekter på gang. Det er viktig å være innovativ i denne bransjen og derfor har vi nå investert i en redaksjonell streambil. Rett og slett et kontor på hjul, forteller Jortveit som kan røpe at det snart også kommer andre spennende nyvinninger for Rettens abonnenter.