– Det spiller ingen rolle om du har ei lita hytte bortpå Gruvåsen eller et palass oppi Hummelfjellet

Av

Jeg vil hjem til påske! Eller vil jeg det?

DEL

MeningerJo, jeg skulle gjerne reise hjem til Dalsbygda i påska. Jeg skulle være frivillig på The Gathering i Vikingskipet i påska, men det er avlyst. Som alle andre arrangement jeg skulle bidratt på som frivillig nå. Fullt forståelig. Samfunnsdugnaden jeg og resten av landet bør være en del av nå har aldri stått på min "bucket list" over ting jeg vil være med på som frivillig. Med dugnadsånden godt innprentet fra barnsben av er jeg selvfølgelig med på denne dugnaden. Det skulle bare mangle!

Men det var dette å reise hjem til Dalsbygda i påska, da. Det er hytteforbud. Ingen får dra på hytta nå hvis den ligger i en annen kommune enn bostedskommunen. Hvorfor har så mange tungt for å forstå og respektere det?

Det er ikke hyttestørrelsen det kommer an på. Det spiller ingen rolle om du har ei lita hytte bortpå Gruvåsen eller et palass oppi Hummelfjellet. Os kommune har mange hytter spredt rundt i hele kommunen og slik er det ellers i fjellregionen. I ferietider når mange utenbygdsboende kommer så er alle forberedt på det. Beredskapen økes, butikkene har mer varer på lager og ikke minst; folk flest er akkurat like friske som de er ellers i året. Men så kom coronaen. Som ingen var forberedt på, hverken Os eller Oslo kommune. Risikoen for at kommunens egne innbyggere blir syk og trenger tilsyn av lege eller sykehusinnleggelse er stor. Ingen vet på forhånd hvem som kan bli syk eller hvor syke de blir. Mange syke kan fort lamme store deler av kommunen; garder, butikker, legekontor, brøytemannskap, søppelkjørere osv. Hvis det da samtidig er fullt på hytter og setrer i hele kommunen som også blir syke så tror jeg du kan tenke deg hvordan det kan bli; lokalsamfunnet klapper sammen fullstendig. Da snakker vi ikke om en krise, men en katastrofe. Derfor har hytteeiere blitt bedt om å reise hjem. For mange hørte ikke etter. Derfor ble det et forbud.

Du er omfattet av beredskapen i din hjemkommune. Hvis hytta di ligger i en annen kommune så skal du ikke reise dit. Hyttekommunen makter ikke å ha beredskap for hyttefolket i tillegg.

Fjellregionen var tidlig ute og oppfordret innstendig om at folk holder seg hjemme i regionen, at folk på gjennomreise ikke stopper og at tilreisende forøvrig holder seg unna. Smitten sprer seg med folk som beveger på seg. Derfor er det viktig at vi unngår å farte mye rundt nå. Det er for å redusere/forsinke/kontrollere spredningen. Fjellregionen har klart seg bra så langt og det skal alle vi som har en tilknytning til regionen være glad for og gjøre alt vi kan for å bidra til at det fortsetter slik!

Jeg vil gjerne hjem til påske, men jeg lar være. For selv om jeg er frisk nå, så kan jeg være smittet uten at jeg vet det. Jeg kan smitte familien min. Av de jeg spiser søndagsmiddagen sammen med i påska kan jeg forårsake dette: to eldre blir veldig syke og trenge intensivbehandling, en sykepleier og en helsefagarbeider mindre på jobb i regionen, en bonde som må ha akutt hjelp i fjøset og en småbarnsfar må være hjemme med helten min. Familien min er viktig for meg, men de er enda viktigere for lokalsamfunnet! Jeg blir i Oslo.

Var jeg en egoist så tenkte jeg ikke mye over dette, men det er jeg ikke. For dette handler ikke om meg, det handler om oss.

Til deg som har hytte vil jeg si enda en gang; hold deg hjemme i påska. Og hvis du er redd for hytta di så kan du kontakte de som driver med hytteservice. De kan se etter hytta di. For det kan de hvis de ikke blir smittet.

God påske!

Send inn leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags