- Dette er bekymringsfull lesning

SP-POLITIKER: Per Martin Sandtrøen fra Tynset er leder i Hedmark Senterparti. Sitt daglige virke har han på Stortinget, der han er rådgiver for partileder Trygve Slagsvold Vedum.

SP-POLITIKER: Per Martin Sandtrøen fra Tynset er leder i Hedmark Senterparti. Sitt daglige virke har han på Stortinget, der han er rådgiver for partileder Trygve Slagsvold Vedum. Foto:

Befolkningen i Østerdalen krymper, Senterpartiet vil snu utviklinga.

DEL

Denne uken ga Statistisk sentralbyrå ut en rapport der de har analysert befolkningsutviklinga i Norge fram til 2050.

- Både for Østerdalen og det nye Innlandet fylke er estimatene bekymringsfull lesning. Ifølge SSB sitt hovedalternativ vil 7 av 11 kommuner i Østerdalen krympe, og 50 prosent av kommunene i Innlandet vil ha mindre befolkning i 2050 enn i dag, sier leder i Hedmark senterparti, Per Martin Sandtrøen.

Han peker på at SSB-tallene viser at både Os, Tolga, Tynset, Folldal, Alvdal, Engerdal og Trysil vil ha færre innbyggere i 2050 enn i dag.

Ny kurs

Sandtrøen mener tallene viser behovet for ny politisk kurs i Norge.

- Dersom SSBs analyser viser seg å stemme, vil det være svært uheldig for lokalsamfunnene i Østerdalen. Men tallene viser først og fremst hvor viktig det er med en ny politikk der vi bestemmer oss for å utvikle hele Norge, sier Sandtrøen.

Sandtrøen trekker fram Tynset og Norsk helsearkiv som eksempel på at man kan få til mye med politisk vilje.

Ingen naturlov

- Det var ingen naturlov som sa at arkivet måtte ligge i Oslo eller i Trondheim. Tvert imot vedtok vi med Senterpartiet i regjering at det skulle ligge på Tynset, og selv om Høyre- og Frp-regjeringen strittet imot, fikk vi presset fram et flertall i Stortinget slo fast nettopp dette. Dette har gitt mange nye arbeidsplasser i Nord-Østerdalen, forteller Sandtrøen.

Sandtrøen ønsker å flytte ut flere arbeidsplasser.

Vilje

- Under Korona-krisen har vi sett hvor mye arbeid som kan gjøres fra avstand. Det er ingen grunn til at ikke flere som jobber i staten kan gjøre det fra Trysil eller Tynset, eller at ansatte i fylkeskommunen ikke kan jobbe på Tolga eller Engerdal. Det trengs en politisk vilje til å presse fram dette. For bare en sjettedel av prisen på nye E18 mellom Oslo og Asker, kunne vi bygd ut høyhastighets bredbånd til hvert eneste hus i hele Norge! fastslår Sandtrøen.

Lederen av Hedmark Senterparti viser til at Norge tidligere har hatt en annen utvikling.

Vekst

- Leser du for eksempel stortingsmeldingen fra 1984 som het Regional planlegging og distriktspolitikk, ble det spådd at Hedmark ville vokse med 6 % fra 1981 til år 2000, mens Oslo og Akershus ville ha nullvekst. Det var fordi Norge tiårene før dette hadde hatt en helt annen distriktspolitikk, med blant annet sterk satsing på jordbruket, etablering av Distriktenes utbyggingsfond og utvikling av kortbanenettet i Norge, forteller Sandtrøen.

Faa stortingsmeldingen fra 1984 som het Regional planlegging og distriktspolitikk

Faa stortingsmeldingen fra 1984 som het Regional planlegging og distriktspolitikk

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken