Gå til sidens hovedinnhold

Dette kan vi ikke leve av!

Norske jordbrukere må få bedre betalt for den maten de produserer til oss. NÅ!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Både fordi produktene er helt i verdensklasse og fordi det i dag er andre som stikker av med mesteparten av de verdiene som skapes gjennom at norske jordbrukere omdanner norsk gress, korn og andre planter til mat for oss andre.

Hvorfor må de få bedre betalt? Fordi dette vil skape lønnsomhet for de få norske jordbrukere som har en relativt stor produksjon og dermed gjøre de mindre avhengige av tilskudd.

Midlene som frigjøres på denne måten, må brukes til å øke lønnsomheten for de som har en produksjon som er tilpasset det norske ressursgrunnlaget. Som befinner seg litt her og litt der. Mest der, egentlig.

Slik og bare slik vil vi kunne ta hele landet i bruk for å produsere det aller viktigste for oss alle - maten vår! Dette trenger vi. Virkelig!

For det vil gi oss mat i verdensklasse i et evighetsperspektiv og vil gjøre oss rustet til å stå imot nye kriser. Store som små. Det vil i tillegg sikre arbeidsplasser, verdiskaping og produksjon av fellesgoder til oss alle. Norsk jordbruk gjør at Norge ser ut slik vi alle ønsker at landet vårt skal se ut.

Det er en liten investering som gir stor avkastning. For oss alle.

Vi trenger ikke rakettforskere for å forstå dette. Vi trenger politikere som gjør det. Og som gjør noe med det. Mens de ennå har muligheten.

For hvis de ikke gjør det, sitter vi snart bare igjen med jordbruk og matproduksjon løsrevet fra ressursgrunnlaget vårt. Og med handel. Og det kan vi ikke leve av. Virkelig ikke!

Det er en illusjon.

Og illusjoner er farlige når man bruker de som rettesnor!

Kommentarer til denne saken