Gå til sidens hovedinnhold

– Dette viser hvor viktig det er med lokalt engasjement

Artikkelen er over 1 år gammel

Tolga-ordføreren er glad for at lokalsamfunnene er blitt hørt.

Det kom nesten som en 1. april-spøk på folk da NVE presenterte et utkast for nasjonal rammeplan for vindkraft der et stort område i Nord-Østerdal var pekt ut som et svært egnet sted.

Nå har regjeringen valgt å skrote NVEs forslag etter massiv motstand fra kommunene.

– Jeg tror den folkelige mobiliseringen i hele landet har vært tydelig og synlig. Dermed hadde ikke regjeringen noe annet valg, sier Tolgas nye ordfører, Bjørnar Tollan Jordet (SV), til Arbeidets Rett.

Tolgingen mener at dette viser hvor viktig et lokalt engasjement er – og hvor stor effekt det faktisk har når mange mobiliserer og jobber sammen.

LES: 150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk

– Så synes jeg også det er positivt at regjeringen tar de tydelige signalene fra de kommunene som var berørte om at de ikke ønsket utbygging, sier han. Det har kommet over 5.000 høringssvar om forslaget til nasjonal ramme for vindkraftutbygging på land som Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) la fram i april.

Selv om den nasjonale rammeplanen nå er skrotet, mener Tollan Jordet at det er viktig at også regelverket blir strengere. Om ikke kan man risikere mer spredt utbygging.

– Slik som jeg har lest dette, så betyr det at man skal se på og skjerpe inn konsesjonsreglene. Det er positive signaler. Man må ha en innskjerping av reglene som sikrer og ivaretar naturinteresser i kommunene, slik at man ikke bare fortsetter som før og bygger spredt overalt, sier ordføreren.

På vent

Alle konsesjonssøknader om vindkraft som ligger til behandling hos NVE, har ligget på vent under høringsrunden. Nå er ventetiden ytterligere forlenget inntil det har kommet en avklaring på endringer i konsesjonssystemet, varsler olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp).

– Når vi inviterer til å få innspill, så har vi jo også til hensikt å lytte. Det er det vi gjør, og vi ser et behov for å gjøre noe med konsesjonssystemet nettopp for å gjøre et godt system enda bedre for å forebygge konflikter som vi har sett det har vært rundt enkelte utbygginger av vindkraft, sier Freiberg til NRK.

Han varsler full gjennomgang av konsesjonssystemet.

LES OGSÅ: Protesterte mot vindkraft: - Vi ønsker uberørt natur til våre barnebarn

Flertall sier nei

I høringsrunden har 56 kommuner svart. 49 kommuner sier klart nei til vindturbiner, blant dem samtlige kommuner i Vestland fylke som er berørt av den nasjonale rammen, mens tre kommuner er skeptiske.

Ifølge en oversikt fra Klassekampen i september, sier 78 av 101 kommuner som har områder velegnet for vindkraft på land, nei til utbygging, mens bare fem sier ja. 18 har ikke svart eller vet ikke.

Også Landssammenslutningen av norske vindkraftkommuner (LNVK) mener NVE-planen «i foreliggende form bør skrinlegges.» LNVK samler 47 kommuner som har eller hvor det er planlagt eller gitt konsesjon for vindkraftverk.

–Tidsfrister, involvering av kommunen og detaljnivået er ting som vi ser om det er grunnlag for å se på og gjøre bedre enn det er i dag, sier Freiberg.

Sprikende syn

Blant partiene på Stortinget er det ulike meninger om saken. Både Frp, Senterpartiet og KrF mener kommunene må ha vetorett, mens Ap vil tillegge kommunens syn stor vekt, men ikke gi kommunene vetorett.

Rødt mener Stortinget må trekke i nødbremsen og be regjeringen stoppe alle vindkraftutbygginger inntil den nye nasjonale planen er på plass, mens politikere fra SV og Høyre har tatt til orde for at staten må overkjøre kommunene, blant annet fordi det er et stort sprik mellom behovet for miljøvennlig energi og hva kommunene vil si ja til.

Kommentarer til denne saken