200 papirbrettete lotusblomster settes på vannet

LYSTENNING: Store som små deltar. For dem som levde under 2. verdenskrig gjorde atombombens ødeleggelseskraft uslettelige inntrykk. For andre har besøk i fredsminneparken i Japan blitt betydningsfullt. Fredsønsket er det som forener.

LYSTENNING: Store som små deltar. For dem som levde under 2. verdenskrig gjorde atombombens ødeleggelseskraft uslettelige inntrykk. For andre har besøk i fredsminneparken i Japan blitt betydningsfullt. Fredsønsket er det som forener.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

En stille protest mot atomvåpen.

DEL

Torsdag 6. august blir det arrangert en stille markering til minne om de 200.000 menneskene som ble drept da atombombene ble sluppet over de japanske storbyene, Hiroshima og Nagasaki, under 2. verdenskrig.

200 papirbrettete lotusblomster, med et brennende lys i, blir satt ut i kveldsmørket, i Doktortjønna, som ligger i Røros sentrum.

I mange år var det organisasjonen «Nei til Atomvåpen» som sto bak minneseremonien på kveldstid. Nå har damene i Soroptimist-klubben tatt over stafettpinnen der papirbrettingen av 200 lotusblomster er en av etappene.

Markeringen på Doktortjønna bruker å samle barn og voksne i alle aldre. Å være med, å bare nyte synet, eller å være med å tenne på en av de flytende lotusblomstene, før de seiler av sted, oppleves som meningsfullt av dem som deltar år etter år.

Atomvåpen-kappløp

Under 2. verdenskrig var det å være den første til å utvikle en atombombe sett på som nøkkelen til å avgjøre krigen. USA vant kappløpet. 200.000 mennesker var med å utvikle bomben. President Roosevelt holdt utgiftene på nærmere 2 milliarder dollar skjult for kongressen.

70 år siden

Om morgenen den 6. august 1945 ble den første atombomben, «Little Boy», sluppet over Aioi-brua midt i Hiroshima by. Tre dager senere, 9. august ble «Fat Man» sluppet over Nagasaki. 200.000 mennesker ble drept, 100.000 ble såret, i øyeblikket etter at atombombene sprengtes. Én eneste bygningen nær nullpunktet i Hiroshima unngikk total kollaps. Sammen med Aioi-brua utgjør Atomdomen («A-bomb Dome») en fredsminnepark, som står på UNESCOs Verdensarvliste. Atombombekuppelen symboliserer ønsket om verdensfred og avskaffelse av alle kjernefysiske våpen.

Renhetens blomst

Ifølge den buddhistiske tradisjonen kunne Buddha gå da han ble født. Ifølge myten vokste det lotusblomster i fotsporene hans. Lotusblomsten har en sterk symbolikk i mange religioner. I kristen tradisjon symboliserer den jomfru Maria. Lotusblomstens røtter står i ondskapens gjørme. Den hvite blomsten med hint av rosa, vokser over vannet og symboliserer opplysning, skaperkraft og begynnelse.

Artikkeltags