Johaug anker ikke domsutvalgets avgjørelse

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

NTB: Therese Johaug har sammen med sin advokat bestemt seg for ikke å anke domsutvalgets avgjørelse om 13 måneders utestengelse.

I en pressemelding heter det at avgjørelsen om ikke å anke er tatt etter en totalvurdering. 

– Dette har vært en tung og vanskelig sak for Therese Johaug, og hun håper nå at hun kan legge den bak seg, står det i pressemeldingen.

– Det er en totalvurdering rundt forutsigbarhet. Vi har gjort dette slik at hun kan konsentrere seg om idretten og legge saken bak seg, sier hennes advokat Christian B. Hjort til NTB. 

– Jeg synes dette er en streng dom både på aktsomhetsvurderingen og utmålingen. Jeg er uenig i den, men det er en rekke forhold man må ta stilling til når det gjelder en anke og om vi vil at de fortsatt skal behandle saken. Vi vil avslutte den, siden det alt i alt er skiløpingen som er det viktigste for Therese. Det er den totalvurderingen vi har tatt, legger han til.

Vil legge saken bak seg

Den norske langrennsstjernen vil nå konsentrere seg om OL-oppladningen. 

– Vi har valgt å legge saken bak oss. Vi vil fokusere og bruke alle ressursene i en optimal oppladning. Henne største mål er OL, og hele situasjonen sett under et mener vi nå at det er på tide å sette strek. Vi vil kun ha positive tanker og se framover, sier Johaug-manager Jørn Ernst til NTB. 

– Hva med tanken om å bli frikjent?

– Det er det man har vurdert. Vi har gjort en vurdering sammen med juristene og kommet fram til at det er best for oss å avslutte dette nå, sier manageren. 

Johaug har også selv aktivt vært med i disse diskusjonene, bekrefter Ernst til NTB. 

Flere kan anke

– Hun tenker at det viktigste er å sette en strek over dette og bruke all energi på det vi kan få gjort noe med, som er oppladningen til videre karriere, sier han. Avgjørelsen om å ikke anke saken ble tatt tirsdag.

Domsutvalget reduserte Antidoping Norges (ADN) innstilling om 14 måneders utestengelse med én måned. Therese Johaug testet positivt for det ulovlige stoffet clostebol, som hun fikk hun i seg ved bruk av kremen Trofodermin på en solbrent leppe under et høydeopphold i Livigno, i september 2016.

Utestengelsen gjelder fra 18. oktober i fjor. Det betyr at Johaug kan konkurrere igjen fra 18. november i år, dersom dommen blir stående.

Både Antidoping Norge, Det internasjonale skiforbundet (FIS) og Verdens antidopingbyrå (WADA) kan fortsatt anke dommen fra NIF.

Styret i FIS møtes for øvrig senere onsdag i St. Moritz. Det er ventet at Johaug-saken og en eventuell anke fra FIS' side vil bli diskutert på møtet.

Johaug-saken

Tidslinje for Johaugs dopingsakID: 13460099NTB

Dette er hendelsesforløpet rundt Therese Johaugs dopingsak:

* 1. september 2016: Landslagslege Fredrik S. Bendiksen ankom Livigno like før midnatt der Therese Johaug og resten av kvinnelandslaget var på høydesamling. 

* 2. september: Bendiksen møtte Johaug til frokost. Sammen fant de ut at leppene til Johaug måtte behandles på grunn av solforbrenning.

* 3. september: Bendiksen dro på et lokalt apotek der han kjøpte kremen Trofodermin og en annen krem grunnet at stoffet landslaget normalt sett brukte ikke var i den medbrakte legekofferten.

* 4. september: Bendiksen ga kremen Trofodermin til Therese Johaug på kvelden i Livigno og forsikret at den ikke var på WADAs forbudsliste.

* 4.- 15. september: Kremen ble brukt av Therese Johaug som anvist av landslagslege Bendiksen. 

* 16. september: Johaug ble dopingtestet hjemme i Oslo. Der oppga hun at hun hadde brukt kremen. 

* 4. oktober: Johaug ble informert av Antidoping Norge om funnet i urinprøven. 

* 13. oktober: Johaug og skiforbundet offentliggjorde saken og avholdt pressekonferanse i Oslo.

* 19. oktober: Påtalenemnda i Antidoping Norge suspenderte Johaug i to måneder som følge av den positive dopingprøven. Det åpnes dessuten egen sak mot Bendiksen. 

* 27. oktober: Therese Johaug møtte pressen for første gang etter pressekonferansen 13. oktober.

* 29. november: Vedtaket som påtalenemnda i Antidoping Norge gjorde 22. november om 14 måneder med virkning fra 18. oktober 2016, ble gjort kjent.

* 14. desember: Muntlig høring i dopingsaken hos domsutvalget i NIF satt til 25.–26. januar.

* 16. desember: Påtalenemnda i Antidoping Norge forlenger suspensjonen ytterligere to måneder til 19. februar 2017.

* 25. januar 2017: Dopinghøringen mot Johaug startet på Ullevaal stadion.

* 26. januar: Dopinghøringen avsluttet. Domsutvalget leder Ivar Sølberg varslet at dom i saken faller i god tid innen en måned.

* 10. februar: Domsutvalget kom med sin dom. Johaug ble utestengt i 13 måneder.

* 15. februar: Johaug sier i en pressemelding at hun ikke vil anke domsutvalgets avgjørelse. 

(©NTB)

Send inn tekst og bilder «

Bli med og fortell fra din klubb og sportshverdag!

Artikkeltags