Hjelper deg med å registrere og sikre drikkevannskilder

Klimaendringer og ekstremvær gjør at vi står overfor nye utfordringer knyttet til rent drikkevann.

Klimaendringer og ekstremvær gjør at vi står overfor nye utfordringer knyttet til rent drikkevann. Foto:

DEL

Nye forskrifter krever at alle mindre vannverk må registreres hos Mattilsynet. I tillegg må det gjøres en risikovurdering for å sikre trygt vann til alle som er tilknyttet vannverket.

- Dette er det ikke alle som er klar over. Derfor arrangerer vi en temakveld i samarbeid med Mattilsynet tirsdag 7. mai i Havsjøveien næringspark, forteller daglig leder Birgit Nygård i Matråd AS.

- Målgruppen for temakvelden er små og mellomstore vannverk, men verktøyet som blir presentert kan også være relevant for større vannverk som ikke har risikoanalysen på plass, understreker Nygård.

Må registreres

Alle kilder og systemer som forsyner mer enn én bolig eller hytte med vann, må ha én registrert vannverkseier. Om det er to eller flere naboer som deler vannforsyning, så må det avklares hvem som er vannverkseier.

- Drikkevannforskriften krever at vannverkseiere skal tenke gjennom hvilke farer som kan true vannforsyningssystemet, og det skal etableres forebyggende tiltak for å hindre at disse farene skjer, forklarer Nygård.

På temakvelden vil vannverkseiere få nyttige tips til hvordan man enkelt og korrekt kan gjøre en registrering og foreta risikovurdering av et vannforsyningssystem.

- Vi i Matråd vil presentere ulike metoder og verktøy som kan benyttes i denne sammenhengen, sier Nygård.

Klimaendringer og ekstremvær gjør at vi står overfor nye utfordringer knyttet til rent drikkevann. Fjorårets tørkesommer førte til at mange brønner ble nesten tomme for vann. Videre kan store mengder nedbør på hardpakket og uttørket jord føre til dårligere vannkvalitet og kreve visse tiltak for å sikre trygt drikkevann.

Artikkeltags