Gå til sidens hovedinnhold

Ei belest og lærd jente driver gruvedrift, kastes i fengsel og blir en lederskikkelse både i troen og praktisk liv og lære. Det kunne vært en spenningsroman, men skjedde i Vingelen for over 200 år sida

Hvordan var kvinnesynet til Hans Nielsen Hauge og den haugianske bevegelsen, og hvordan praktiserte de dette? Her kan du høre hva Linda Haukland har å berette om Sara Oust – ei foregangskvinne i Fjellregionen.

I anledning kvinnedagen 2021, har vi møtt Linda H. Haukland (50) som er tidligere stipendiat ved Universitetet i Nordland, nå er hun heltidspolitiker og fylkesråd for Nordland fylkeskommune. Hun er historiker, forfatter og foredragsholder, og har blant annet holdt foredrag om Hans Nielsen Hauge rundt i hele landet.

Gjennom sitt kjennskap til haugianerbevegelsen, har hun også studert de sterke kvinnene som fikk lederposisjoner der og en av dem var Sara Oust fra Vingelen.

Sara Oust levde og virket i Vingelen og Fjellregionen fra 1778–1822. Haukland sier hun prøver å definere litt av det kvinnesynet Hauge hadde, og hvordan de praktiserte dette.

Sosialt entreprenørskap var sentralt i livet til Sara Oust–og det er like aktuelt i dag. For å bevare historien og sette den inn i en sammenheng i vår tid, etablerte noen ildsjeler for noen år siden Sara Oust Venneforening.

Les også

Har du hørt om a Sara som var opptatt av alt fra gruvedrift til gudstro? Nå får hun en egen stiftelse som sikrer både ettermælet og at hun lever videre som foregangskvinne

Leder der er Ragnhild Aashaug, og samtalen med Linda Haukland som du kan høre på retten.no, ble til fordi venneforeningen egentlig hadde en avtale om at Haukland skulle bidra hos dem på 8. mars.

På grunn av smittevernsituasjonen kan du i stedet møte henne her på retten.no

Her kan du høre:

Gjennom sitt kjennskap til haugianerbevegelsen, har Haukland også studert de sterke kvinnene som fikk lederposisjoner der. En av dem var Sara Oust fra Vingelen. 

Ved Vingelen kirke- og skolemuseum har de en hel liten avdeling der de stiller ut gjenstander og minner fra livet til Sara Oust. Styreleder i museet, Bjørn Ivar Ryen, tok oss med dit, og en liten videosnutt derfra kan du også se på retten.no. Det er satt opp flere minnesteder etter Sara i bygda, og på videoen farer vi også innom garden der hun ble født og der hun levde som voksen.

Kommentarer til denne saken