Einar Selvik mottar Egil Storbekkens musikkpris

Einar Selvik

Einar Selvik

Av

Egil Storbekkens Musikkpris deles i år ut for 15. gang og går til musikeren, komponisten og instrumentbyggeren Einar Selvik

DEL

Einar Selvik (f. 1979) er også hovedmannen bak Wardruna, et prosjekt med fokus på musikalske tolkninger av gammelnorske og eldre nordiske tradisjoner som i dag har en stor tilhengerskare langt utenfor Norges grenser.

Selvik har også skrevet og spilt inn musikken til HBO-serien «Vikings». Han har således oppnådd å få et stort internasjonalt navn innenfor en nyskapende sjanger som kombinerer gamle nordiske musikktradisjoner med moderne uttrykksformer.

Einar Selvik er både en dyktig sanger og multi-instrumentalist, som bl.a. trakterer bukkehorn, lur, munnharpe, fløyte og ulike nordiske knipse- og strykelyrer. Han benytter i tillegg lyder hentet direkte fra naturen i melodiene sine, bl.a. trær, steiner og vann. Det legges samtidig stor vekt på gammel skaldetradisjon og poesi, samt bruk av litterære elementer som runealfabetet, gammelnorsk og norrøne skrifter.

Gjennom en nærmest akademisk tilnærming til materialet, med utstrakt bruk av kilder, og anvendelsen av et vidt spekter av eldre nordiske instrumenter og versemål plassert inn i et samtidsrettet, populærkulturelt lydbilde, har Selvik utfordret og flyttet musikalske sjangergrenser, og slik gitt fortidens tenkemåter og uttrykksformer en ny kunstnerisk stemme.

Dette har gjort Wardruna til en av samtidens fremste formidlere av norrøn kultur.

Wardruna har oppnådd verdensomspennende annerkjennelse for sitt nyskapende musikalske uttrykk. Selvik er sammen med Ivar Bjørnson også arkitekten bak det flerårige, kritikerroste festspillprosjektet «Nordvegen». I tillegg lager han nå musikk for et av årets største TV-spill; «Assasins Creed - Valhalla», fra spillgiganten Ubisoft.

Nylig var Einar Selvik en av artistene under årets utgave av Festspillene i Bergen, hvor han i Håkonshallen ga en flott konsert i en noe nedtonet form i forhold til Wardrunas vanligvis noe massive lydlandskap. Denne konserten ble for øvrig også sendt på NRK. På nettsidene til Festspillene ble han presentert som en «Nordisk nasjonalskatt med et lydbilde som strekker seg over århundrer.»

De siste årene har Selvik holdt en rekke foredrag spesielt om sin tilnærming til historisk musikk. Det gjelder også i akademiske sammenhenger, bl.a. på Oxford University og Universitetet i Reykjavik.

Juryen for Egil Storbekkens Musikkpris vil spesielt trekke fram prisvinnerens viktige nyskapende og sjangerovergripende arbeid med utgangspunkt i tradisjonelle instrumenter og andre uttrykksformer, noe som er direkte i Egil Storbekkens ånd.

Utdeling av Egil Storbekkens Musikkpris 2020, vil bli overrakt Einar Selvik på Dølmotunet i Tolga søndag 26. juli.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken