Gå til sidens hovedinnhold

Elgå-ulven har vært utenfor ulvesonen i tre uker nå

Artikkelen er over 1 år gammel

Miljødirektoratet vil ikke ut med detaljene, og klima- og miljøministeren frykter ulovlig jakt dersom det blir kjent hvor ulven oppholder seg i sanntid.

Både på et beitemøte i regi av Fylkesmannen i Innlandet og i et nyhetsbrev 30. januar ble kartet med hannulvens bevegelser fra 15. november til 15. januar vist. Her går det fram at ulven også har vært inne i Sverige.

Arbeidets Retts innsynsforespørsel om ulvens mer detaljerte vandring etter 15. januar, er avslått av Miljødirektoratet, men Knut Morten Vangen som er seniorrådgiver i viltseksjonen opplyser i en e-post at ulven fra 15. januar til 20. januar oppholdt seg innenfor Trysil kommune. 20. og 21. januar tok den seg nordover i grenseområdene mellom Engerdal og Rendalen, og etter hvert inn i områder i Rendalen Østfjell. 6. februar var den på sin 18. dag i områdene utenfor ulvesonen, ifølge Vangen.

Viktig ulv

Ulven som har fått nummer V862 er oppgitt å være av finsk-russisk avstamning, og genetisk viktig i den forstand at den kan tilføre nye gener til en svært innavlet ulvestamme. Det var derfor den i november i fjor ble bedøvet og flyttet fra Elgå-området der det går tamrein og til Kongsvinger-traktene, inne i ulvesonen.

Da ulven vandret tilbake, ble det endringer i hvilke områder det kunne jaktes ulv i utenfor ulvesonen. Det er nemlig et mål å spare Elgå-ulven. Det fikk ordførerne i Nord-Østerdal til å reagere:

Vil ta ut Elgå-ulven: – Våre områder kan ikke år etter år gå beitesesonger i møte med usikkerhet. Folk orker ikke mer

Stortingsrepresentant Emilie Enger Mehl (Sp) fra Hedmark spurte i slutten av januar klima- og miljøministeren om sporingsloggen for ulven i et skriftlig spørsmål. I svaret 3. februar sier statsråden at det har vært stor interesse for hvor ulven V862 har beveget seg, og at informasjonen som er lagt ut har vært for 14 dager tilbake i tid, og ikke i sanntid.

Fylkesmannen har ansvar for å varsle når ulven nærmer seg reinbeitedistriktet Svahken sijte (Elgå).

Ikke offentlig

Statsråden redegjør for unntak i offentlighetsloven og vurderingen om at opplysninger om hvor ulven oppholder seg i sanntid, kan brukes til kriminelle formål.

– Detaljert informasjon om hvor ulven er i sanntid, vil medføre en risiko for at data kan brukes til utføring av ulovlig jakt eller andre straffbare handlinger rettet mot ulven, heter det i svaret Mehl fikk.

– Denne informasjonen kan skade en utrydningstruet art, og et individ som er særlig verdifullt, la statsråden til.

I Stortinget

Både ordførere i Nord-Østerdalen og reinnæringa har tatt til orde for felling. Søknader om felling er avslått.

Avslår å felle Elgå-ulven, men vurderer flytting

Felling har også vært tema i Stortinget. Nils Kristen Sandtrøen (Ap) har spurt landbruksminister Olaug Bollestad om blant annet tapene som Rendalen renselskap opplever, og han tar i det skriftlige spørsmålet 3. februar opp at ulven på ny kan komme tilbake og legge press på både rendalsreinen og sørsamiske Svahken sijte. Bollestads svar er ikke tilgjengelig ennå.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp), stortingsrepresentant fra Hedmark, har også spurt hva statsråden vil gjøre, og om ulven skal avlives eller om det skal gjøres et nytt forsøk på å flytte den.

5. februar svarte klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn at målet er at genetisk viktig individ så langt det er mulig ikke skal felles. Han redegjør for at ulven har tilbakelagt 1120 kilometer i luftlinje både i og utenfor ulvesonen.

– Per 31. januar er den ikke tilbake i de sørsamiske reindriftsområdene, opplyser Rotevatn.

– Miljødirektoratets vurdering har vært at det ikke er nødvendig med en ny flytting eller grunnlag for å gi fellingstillatelse på det nåværende tidspunkt, svarer statsråden, og legger til at den radiomerkede ulven følges tett.

– Deres vurdering er at den fremdeles kan vandre videre på leting etter en make før parringstiden. Om ikke det skjer, har Miljødirektoratet sagt at de vil vurdere en ny flytting, avslutter Rotevatn i svaret sitt til Vedum.

Det samme svaret har Frps Tor Andre Johnsen fått på sitt spørsmål om felling.

Seks helnorske ulvekull så langt, og fem grensekull

Kommentarer til denne saken