Charlotte Frogner stod for regien og hadde med seg et stjernelag av skuespillere i Sarah Francesca Brænne, Kenneth Homstad og Jon Bleiklie Devik.

– Som regissør har Charlotte Frogner hatt et utrolig grep om Falkbergets Eli Sjursdotter. De tre skuespillerne er kompromissløst modige, jeg kan ikke fatte hvordan de har fått til noe så helstøpt på noen få sommerdager, avslutter hun.

Lokal komponist

Så godt regissert og spilt var det at man lett kunne følge handlingen uten å kjenne til historien på forhånd. Frogners valg av musikeren Svein Arne Aspås var også tøft. Aspås har nemlig stått med beina godt plantet i black metal sjangeren, og under helgas forestilling fikk han vist at både metal og mer sentimentale toner hadde sin rette plass i denne dramatiske oppsettingen.

Aspås hadde sin ilddåp innen teater, en ilddåp han gjorde mesterlig med sine musikalske komposisjoner. Og med Lester Goodwine på tangenter ble det en god miks.

– Jeg har lenge hatt en drøm om å jobbe med teater og det var virkelig stort og ikke minst lærerikt å være med så drevne skuespillere i dette prosjektet. Det frister absolutt å jobbe mer med dette, sier Aspås.

Se alle bildene fra forestillingen her:

Bildeserie

Spilte Eli Sjursdotter i historiske omgivelser og strålende sol

Lovord

Mange tok turen til Christianus Sextus i helga og fikk med seg en gripende forestilling med skuespillere på øverste hylle. Det var Johanne og mannen Jan Bjørnar Bårdstu som tok initiativet til dette kulturarrangementet i 2013 og i år var det tiende gang det ble arrangert.

Forestillingen høstet rosende ord fra publikum som lørdag kunne kose seg i solskinn, mens søndagens forestilling ble langt gråere med regn etter hvert. Men regnværet bidro i grunnen bare til å spisse dramatikken i historien.

Eli og Elden

Varaordfører Christian Elgaaen holdt åpningstalen lørdag og uttalte;

– Jeg er så utrolig glad for at så mange har tatt turen hit i dag. Vi trenger kultur og kulturopplevelser. Kulissene og omgivelsene her kunne ikke vært mer spektakulære. Her får vi storslått natur og kultur og begge på et høyt nivå.

Norges beste kulturkommune kan i disse dager by på to flotte utendørsteater, der begge spilles på unike og spektakulære arenaer. I sin åpningstale påpekte Elgaaen likhetstrekkene mellom de to historiene.

– De historiske linjene mellom Eli Sjursdotter og Elden er tydelige. Og like tydelig er linjene mellom forestillingene og samtida vår. Hva gjør krigens grusomhet og meningsløshet med samfunnet og med oss som mennesker, og hvordan skal vi leve samme under og etter en krig, sa Elgaaen og fortsatte:

– Jeg vil dessuten takke alle som er engasjert i formidlingen av Johann Falkbergets liv og dikting. Det er vesentlig at Johan Falkbergets diktning når ut til enda flere, og at det vises fram at mye av det han skrev har relevans i dag, avsluttet han.

Mandag marsjerte en del av Elden-troppen opp og ned Kjerkgata for å vise seg fram blant turister og fastboende. Fire forestillinger er unnagjort, og de siste seks går denne uka.