– På denne platen blir Elis vokal akkompagnert av landets fremste jazzmusikere, deriblant Andreas Ulvo, Mats Eilertsen og Mathias Eick, som resulterer i en magisk sammensmelting av norsk tradisjonsmusikk og jazz, skriver plateselskapet Grappa i en pressemelding.

Storbekken har i samarbeid med pianist og arrangør Andreas Ulvo, og flere jazzmusikere, skapt et tidløst uttrykk, hvor folkelig sangtradisjon møter dagens instrumentale lydbilde.

– Andreas Ulvo er en trollmann på piano, og tar hånd om melodiarrangementene. I godt samspill med flotte medmusikerne har salmene blitt veldig stemningsfulle og lytteverdig for allmenheten, sier Eli Storbekken.

«Tidløse toner» inneholder i hovedsak religiøse folketoner fra Østerdalen med utgangspunkt i nedtegnelser fra tre kvinnelige kilder.

– Religiøse folketoner var en viktig del av livet til folk i tidligere tider, i dag er mange av disse melodiene i ferd med å forsvinne. Som ung lærte jeg de fleste av disse melodiene av min far, Egil Storbekken.

De fleste tekstene er skrevet av de store danske salmedikterne Thomas Kingo (1634-1703) og Hans Adolph Brorson (1694-1764). Musikkforsker Ole Mørk Sandvik (1875-1976) reiste på innsamlingsferder i flere dalfører på begynnelsen av 1900-tallet. Han ga blant annet ut «Østerdalsmusikken» (1943), som er en viktig bok for dem som er interessert i folkemusikk fra dette distriktet. I denne boken skrev han blant annet at «de religiøse folketonene er noe av det mest intime i norsk folkemusikk».

Eli Storbekken er en av landets mest etablerte og erfarne folkesangere, født i Østerdalen. Der fikk hun også sin første interesse for folkemusikk gjennom sine foreldre Edith og Egil Storbekken, som også denne utgivelsen er dedikert til. Hun har en lang og variert karriere innen den vokale folkemusikken, og har samarbeidet med musikere innen mange ulike sjangrer. For albumet Fabel, fikk hun en Spellemannsnominasjon i 2016. I 2009 ble hun vinner av Folkelarmprisen i kategorien «Gruppe» for CD-utgivelsen MAROS. Hun har også mottatt priser som Norwegian folk music awards (2014), Rolf Gammlengprisen (2011) og Tolgaprisen (2011).