Første forestilling finner sted fredag 4. februar. Da er det A Man Called Otto som står på programmet. Mange vil kjenne igjen historien fra boka En mann ved navn Ove av Fredrik Backman, og filmen ved samme navn. Denne gangen er det imidlertid den amerikanske varianten, med Tom Hanks i hovedrollen som den gretne gubben som i USA-versjonen har fått navnet Otto.

– Men hvorfor formiddagskino?

Ingrid Nyplass snurrer tilbake til 80-tallet da Filmklubben Charlie ble stiftet på Tynset. Hun kikker på Else Ole Nyheim som i en årrekke var kinosjef i Tynset. De to filmentusiastene konstaterer at filmklubben ble lagt ned for flere år siden, men at gleden over god film på kino er høyst levende.

– Jeg gikk på Else og lurte på om det kunne bli formiddagskino, smiler Ingrid, som nå har blitt pensjonist.

De to kvinnene tok kontakt med dagens kinosjef, Sergio Chavez, og han tente på ideen om formiddagskino. I utgangspunktet er det lagt opp til kino klokka tolv den første fredagen i måneden.

Charlie-navnet lever videre i det som nå heter Charlies formiddagskino. Og om noen skulle lure på hvilken Charlie det er snakk om, så det selvsagt han med etternavnet Chaplin.

Vårsesongen er klar:

  • Fredag 3. februar: A Man Called Otto.
  • Fredag 3. mars: Close. En prisvinner fra Cannes, som handler om vennskap, oppvekst og dientitet, og den såre overgangen fra barn til ungdom.
  • Fredag 5. mai: Dekksgutten. Konsertfilm med og om Åge Aleksandersen.
  • Fredag 2. juni: Babettes gjestebud. Klassikeren fra 1988 basert på Karen Blixens novelle.

– Tre ganske nye filmer, og én klassiker, oppsummerer Nyheim.

Nå har Nyheim og Nyplass tatt på seg jobben med å promotere det nye kinotilbudet. Filmene vises i Veslesalen, og ett av lokkemidlene er kino for en hundrelapp, med en kopp kaffe inkludert. Og den kan nytes i salen, endatil i sofa på galleriet.

De to viser veg gjennom maskinrommet og til siderommet ved Veslesalen, der den gamle plakaten fra Filmklubben Charlies tid henger i hjørnet. Der står det også en liten utstilling med fordums maskiner og utstyr.

I dag er alt mer moderne, og såpass moderne har det blitt at det nå går an å sette seg opp på ei liste og få et pip på telefonen eller en e-post som en påminnelse om at det nærmer seg fredagen for formiddagskino. Initiativtakerne vil også gå ut til lag og foreninger for å gjøre tilbudet kjent.

Pensjonister er en naturlig målgruppe for formiddagskino.

– Men det kan jo passe for andre også, sier Nyplass.

Hun legger til at mange jobber på en måte som gjør at de har fri på fredager.

Om noen frykter at de er for dårlige til bens til å komme seg opp til Veslesalen, har Nyheim og Nyplass råd for det også:

– Det går an å bruke heisen i Rådhuset, sier de.