Det har vært en begivenhetsrik høst for forfatteren som har utgitt nok en roman, fulgt valget i USA og fått invitasjon til å møte selveste sir David Attenborough digitalt. Den 13. boka om Skarphedin Olsen har tittelen «Den tredje engelen».

– Ny bok, Gert Nygårdshaug, og nok en gang har du lagt fortellingen til Røros slik som du gjorde i «Budbringeren» i 2015. Hvor foregår historien ellers, og hvem og hva handler det om denne gangen?

– Hele handlingen er lagt til Røros og distriktet rundt. Det har seg nemlig slik at min Kripos-helt, Skarphedin Olsen, ble veldig betatt av en yngre politikvinne herfra, så da det ble utlyst ny stilling som politimester/lensmann på Røros søkte han den, og fikk den. Boka handler om en svært komplisert sak, der en arm blir funnet i en maurtue. Mer kan jeg vel ikke røpe, sier Nygårdshaug.

«Nygårdshaugs forfatterskap er preget av mye reising og research. På slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990 oppholdt han seg i lengre perioder i Mexico, Venezuela og Brasil, der han blant annet bodde sammen med indianerne i regnskogen i Amazonas. Studiet av urkulturer, arkeologi og historie er noen av hans interesser, ved siden av sportsfiske, matlaging og vin.»

– Slik lyder beskrivelsen av deg på Wikipedia! Så skriver du altså iblant fra Røros og regionen her. Er det eks-Tynsetingen som trenger en dose fjell-luft liksom?

– Jeg er jo fryktelig glad i Røros, så derfor slo jeg noen fluer i samme smekk: Min fascinasjon for Røros, og lage et krimmysterium herfra.

– Hvem er rørosingene og Nord-Østerdølene du skriver inn i fortellinga? Er du inspirert av folk du kjenner fra da du bodde her og besøker regionen, eller kommer persongalleriet bare fra ditt eget hue?

– Personene kommer nok fra eget hode. Det er ingen nøkkelroman. Alt er fiksjon, slik en roman bør være.

Får plass i bagasjerommet

Gard Erik Sandbakken og Gert Nygårdshaug har mer til felles enn at de skriver om mord og om Rendalen

På dette stadiet i denne artikkelen skulle vi gjerne fortalt at den som vil høre mer fra boka, kan høre forfatteren sjøl fortelle på bokkveld i Storstuggu på Røros i november. Slik blir det imidlertid ikke, for med nye koronarestriksjoner er Nygårdshaugs besøk utsatt på ubestemt tid. Av omtalen finner vi imidlertid at «Den tredje engelen» er Gert Nygårdshaugs 13. bok om Fredric Drum og Skarphedin Olsen.

«Alle bærer preg av forfatterens store kunnskaper og har en gåtefull kjerne av mystikk. Drum-serien tilhører en klassisk krimtradisjon hvor mysteriene har røtter i historien, men likevel er aktuelle i dag. Bøkene i serien kan leses uavhengig av hverandre. I denne boka har Kripos-etterforsker Skarphedin Olsen flyttet til Røros og blitt politisjef i byen. Så gjøres det et makabert funn: I en maurtue stikker det opp en menneskearm. Armen blir undersøkt av patologer, samtidig som det viser seg at det ikke er meldt om noen som er savnet eller har vært utsatt for en ulykke. Mysteriet vekker oppsikt da det etterhvert viser seg at armen tilhører en svært kjent person.»

– Den 13. boka om Olsen og Drum. Hvor mange bøker har du utgitt totalt nå?

– Det er jaggu blitt 42, dikt og barnebøker inkludert.

– Hva driver du ellers med for tida?

– Høsten etter lansering av en roman, går mest til oppdrag rundt på skoler, bibliotek og leseforeninger. Jeg skulle ha vært på noen bokmesser i Milano og Madrid, men du vet denne koronaen setter en stopper for mye.

Når naturen forsvinner

– Du skriver leserinnlegg og er fortsatt er en stemme for klima og miljø som blir lagt merke til. 30 år etter at du skrev «Mengele Zoo» konstaterer vi at den er like aktuell i dag, om miljøvern, imperialisme og verdivalg. Du må fortelle om dette med sir David som foregikk tidligere i høst!

– Ja, morsomt var det at WWF lot meg – som bare en av fem i Norge – få lov til å stille sir David Attenborough spørsmål i et digitalt VIP-program.

Invitasjonen lød som følger: «Vi mener du er en av Norges store naturstemmer og vil derfor invitere deg til et eksklusivt globalt digitalt VIP event med sir David Attenborough! Vi har fem billetter til dette eventet her i Norge, og vil gjerne gi deg en av dem!»

– Tenk å få stille spørsmål til selveste sir David. Snakker om ære! Jeg føler meg ydmyk og dypt takknemlig.

– Hva spurte du om?

– Jeg spurte sir David om hvorfor 70 prosent av insektene flere steder i Europa er borte. Han svarte at det skyldtes i hovedsak monokulturelt landbruk, der insektenes naturlige biotoper er blitt borte.

– Skammer meg over å være tynseting

Hvorfor respekterer vi ikke naturen?