En mektig og stemningsfull åpningskonsert

Astrid Holøien er gjesteartist på martnaskonserten til Røros Sangforening og øvrige gjesteartister Are Hembre og Trond Hustad Røros Kirke tirsdag kveld.

Astrid Holøien er gjesteartist på martnaskonserten til Røros Sangforening og øvrige gjesteartister Are Hembre og Trond Hustad Røros Kirke tirsdag kveld.

Artikkelen er over 1 år gammel

Det spilles og synges i nesten enhver ledig krok i Røros sine gater under martnan, men de ekstra mektige musikkopplevelsene opplever du i selveste Bergstaden Ziir.

DEL

Røros Sangforening er et av landets eldste mannskor og feiret hele 170 år i 2018. Tirsdag gjentar de suksessen fra 2018 med profesjonelle gjesteartister og har invitert med seg super-tenor Are Hembre, arrangør og akkompagnatør Trond Hustad og ikke minst Tolgas og Øversjødalens egen sangfugl Astrid Holøien.

Henter profesjonelle gjestartister

For de over 20 sangerne i sangforeningen blir det stort å få synge sammen med Astrid Holøien, som de kjenner blant annet fra hennes rolle i Elden.

- For koret er det herlig inspirerende å opptre sammen med profesjonelle sangere. Trond Hustad begynner vi å kjenne godt. Are Hembres har gjort seg bemerket med sine konserter i et annet trøndersk gruvesamfunn, på Løkken Verk. Før jul var han dessuten på juleturne med Wenche Myhre. Å hente ham til Røros og få kore ham på blant annet «I skyggen av et tårn» tror vi blir bra, sier Nils Martin Tidemann i Røros Sangforening.

Inspirerer og gir energi

Han legger til at martnaskonserten kommer akkurat i rett tid etter jul.

- Med mulighet til å få synge sammen med så suverene stemmer, har vi noe å øve mot. Slik får vi både inspirasjon og energi i den mørke og kalde årstiden.

Variert repertoar

Dirigent Lindsay Winfield-Chislett sier dette om repertoaret.

-Vi kommer til å presentere et delvis nytt repertoar. I tillegg får våre profesjonelle gjester sine egne avdelinger. Sammen med Astrid vil vi blant annet framføre «Vår beste dag» av Erik Bye, sier Winfield-Chislett. Hun utelukker heller ikke at «Rullan går» kommer til å runge gjennom kirkerommet.

Koser oss med å opptre

Røros Sangforening ser fram til å være en del av martnan, som er en stor begivenhet.

-Denne kvelden koser vi oss med å opptre foran et bredere publikum enn vanlig, og vise oss fram som byens eget, og eneste, mannskor, sier Tidemann.

Gjesteartister fra øverste hylle

En av konsertens gjesteartister er Astrid Holøien fra Øversjødalen. 23-åringen med den særegne stemmen var bare 17 år da hun ble nummer fire i Idol.

-Det var spennende og lærerikt å være med på både Idol, Norske Talenter og Elden, men nå er jeg nok ferdig med konkurranser på tv. For meg har det vært viktig å ta med seg erfaringene og gå videre.

Tilbake til røttene

I 2018 gikk veien tilbake til barndomshjemmet i Øversjødalen.

-Jeg har tatt tilbake fødselsnavnet mitt Holøien og flyttet hjem til gården til pappa i Øversjødalen. Det er en fantastisk plass hvor jeg ønsker å bo i lang tid framover. Det er klart at livet mitt er i forandring, men jeg er veldig takknemlig for at ting har blitt som de har blitt, forteller hun.

Gitt meg mye

Uansett hvor man har vært, så er det alltid godt å komme tilbake til fjell og gård.

-Det er spennende å komme tilbake til hjemgården hvor jeg hadde mine fem første år. Jeg tipper at de fleste mennesker har godt av å komme tilbake til der de egentlig har sine røtter, i hvert fall har det gitt meg mye.

Et liv å skrive om

Nylig kom den stemningsfulle og nydelige låta ”Song of a Lonely Lullaby” ut på alle digitale musikkflater. Den er produsert av Øystein Wangen og Trond Hustad, og Astrid har fått mange hyggelige tilbakemeldinger for sin første singel på lang tid.

-Hanne Krogh sa en gang til meg; ”For å skrive låter, må man ha et liv å skrive om”. Det har hun jo helt rett i, for nå produserer jeg musikk som kjennes veldig riktig. “Song of a Lonely Lullaby” er en låt som formidler det “å vugge seg selv i søvn”, og ut av det kommer det kanskje en låt. Noen ganger i livet må man gå helt alene, og det store med akkurat det er at man oppdager det man vanligvis ville ha oversett. Uansett hvor vondt ting er, så vokser man på det. Smerte er ikke farlig og vi må normalisere motgang og nedturer. Det er menneskelig. Uten mørket er det ikke lys - og motsatt, forteller Holøien.

Inspirasjon

”Song of a Lonely Lullaby” har tydelige keltiske stemninger og toner i seg, men Astrid forteller at det er ganske tilfeldig hvilken stemning hun lar seg inspirere av til enhver tid, den må bare komme til henne.

-Jeg blir inspirert av alt, selv uten at jeg legger merke til det. Likevel er det alltid tendenser til klassisk, irsk og folkemusikk når jeg har ferdigstilt en låt. Det har nok en klar sammenheng med at disse tre er mine hjertesjangere. Å skrive en låt tar som regel rundt 45 minutter, men jeg bruker lang tid på å finnestemningen i dem, fordi jeg trenger de rette emosjonene og lydene. Ord og følelser må henge sammen og jeg liker å tenke at jeg sanker melodiene mine i naturen og tekstene når jeg er ute og reiser. Folk og opplevelser gir låtene farger.

Planlegging av livet funker ikke

Frøken Holøien er glad å reise og møte mennesker, men har det ikke travelt med å legge planer for framtiden.

-Jeg lever her og nå, så veien må bare bli til etterhvert. Å planlegge livet sitt funker ikke likevel og i dag kan en skitur opp på Sålåkinna gi meg like mye som en tur til utlandet. Jeg har brukt god tid på å finne mine egen vei og jeg er ekstremt takknemlig for å kunne leve det livet jeg gjør i dag. En som skal drive med kunst, dikt, toner eller maling, må stadig se seg tilbake og dra med seg de elementene i livet man trenger videre. Man må ha ekstremt kjennskap til eget liv, sier Astrid og forklarer nærmer den retningen musikken og livet har ført henne ut på seks år etter Idol-deltagelsen.

Min vei

-Låtene jeg lager i dag, kan romme hele livet, og bak hver tekst og melodi, har jeg alltid min egen historie. Før følte jeg at mye av det jeg laget og fremførte, var overfladisk og ga lite mening. I dag godtar jeg ikke det. Hvis musikken jeg lager ikke er genuint meg, har jeg ikke noe å levere. Det er godt å bo i Øversjødalen nå, og her vil jeg være her ei stund framover. Ting må få være som de er, og jeg tar dagene som de kommer og vil finne ut av livet i mitt tempo. Dette er min vei, forteller hun.

En stemningsfull konsert

Astrid Holøien har ikke vært på scenen på ei stund nå og gleder seg til å være gjesteartist i Røros Sangforenings martnaskonsert.

-Jeg kjenner Trond Hustad fra han var kapellmester i Elden i 2016/2017, og sammen med den mektige stemmen til Are Hembre og Røros Sangforening, Dette ligger an til å bli en herlig stemningskonsert perfekt egnet til å åpne konsertene i Røros Kirke i martnan. Jeg skal fremføre mine to nyeste låter ”Song of a lonely lullabye” og ”Forget Me Not” og også synge duett med Are og koret. Jeg gleder meg, sier den smilende og blide jenta med den vakre stemmeprakten.


Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken