I fjor besluttet styret i Norges Skiforbund at Tolga tildeles andre del av langrenns-NM i 2023. Konkurransen foregår de siste dagene i mars. Nær sagt som vanlig går idrettslagene i Vingelen og Tolga sammen om å arrangere, og ønsker samtidig å mobilisere alle grender og folk i alle aldre i hele kommunen til å være med.

– Det blir et stort oppbud og vi håper på god reklame fra Tolga, da NRK skal ha mange timer med sending, sier en fornøyd leder i hovedkomiteen, Harald Sørli.

Det er bare å merke seg datoene, og arrangørene håper som vanlig på lokal oppslutning både fra samarbeidspartnere og frivillige til alle dugnadsoppgavene.

– Vi ønsker å skape en folkefest både for de som kommer og de som skal se på, ivrer arrangørene.

Tolgingene har etter hvert samlet stor kompetanse på å arrangere både små og større mesterskap.

I 2010 arrangerte de NM del to i langrenn. I 2017 fikk de heder og ære for et særdeles godt gjennomført Hovedlandsrenn i nordiske grener. Den gang tok de seg av over 1000 deltakere samt enda et par tusen til, med alt som skulle til av overnattingsplasser, servering og annet til ungdommene med foreldre og ledere. De har også holdt NM i hopp i Hamran.

– Arena for langrenns-NM 2023 er Sætersgård Stadion. Nå jobbes det med å få på plass organisasjonen og samarbeidspartnere, forteller Sørli.

Han har med seg mange som har vært med på å arrangere tidligere, samtidig trekker de inn nye folk som får prøve seg og slik bygger og beholder de kompetanse hele tida.

Vi møter Sørli sammen med leder i Tolga IL, Knut Sagbakken og Gudny Hagen Bakken, som begge har vært sterkt delaktige i tidligere arrangement. Gudny jobber med å få ut flygeblad til alle tolginger, mens Knut vil varsle at det kommer invitasjon til kick-off.

– Det holder vi i det nye kulturhuset mandagskvelden 25. april. Der skal vi presentere arrangementet og det er åpent for alle! Vi har behov for dugnadshjelp, og vi ønsker bidra til verdiskaping lokalt ved eksempelvis å kunne formidle overnattingsbehovet. Under hovedlandsrennet var det mange i hele regionen som stilte hus og hytter til disposisjon. Det blir muligheter for det under NM også.

Under Hovedlandsrennet var visjonen «Sammen om sunne spor» og de fikk med seg selveste NSB som sponsor og god samarbeidspartner utenfor sporet. Målet var både å reklamere og dele mulighetene for verdiskaping med lokalt næringsliv.

– Også denne gang ønsker vi en lokal profil på hele arrangementet og tar sikte på å knytte til oss lokale leverandører på alt fra mat, kanskje noen premier, til annet som behøves, understreker Harald Sørli.

Her er sentrale arrangører og gode samarbeidsparter fra da tolgingene arrangerte Hovedlandsrennet i 2017.